Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Híres Magyar Telivérek

 

1. Kincsem, a magyar "csodakanca" élete:

Kép Kincsem, a legyőzhetetlen "csodakanca", 1874. március 17-én született Tápiószentmártonban, gróf Blaskovich Ernő birtokán. Kincsem apja egy Cambuscan nevű import angol telivér volt, akit 1871-ben vásárolt meg Francis Cavaliero a Kisbéri Ménes számára.

Anyja: Water Nymph, az ozorai Esterházy-ménes kancája, 1873-ban vitték Kisbérre tenyészteni.

Annak ellenére, hogy a Blaskovich családban mindenki lovakat tenyésztett és hajtott, Kincsem tehetségét mégsem ismerték fel, így egyéves korában gazdája el akarta adni, de senki nem vette meg. Ennek köszönheti csodás karrierjét.

Kincsem karrierje 1876-ban kezdődött, ekkor 2 éves volt. Trénere az Angliából hazatelepült Hesp Róbert volt. Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény cica volt, aki nélkül egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Kincsem kissé "bogaras" és kényes jószág volt, különösen a vízre volt érzékeny.

Kétévesen versenyzett és győzött. innentől kezdve 4 éven át -1876 és 1879 között - 54 versenyen indult és azt mind meg is nyerte.

Kép Kincsem versenykarrierje során beutazta egész Európát. Sokszor levegőtlen vagonokban utazott órákon át és mégis mindig ő volt a legjobb.

Legnagyobb sikereit: Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el.

1876. június 21. és október 29-e között versenyzett és nyert Prágában, Hamburgban, Hannoverben, Frankfurtban, Baden Badenben, Bécsben, Sopronban és Budapesten. 3 évesen győzött az Osztrák Derbyn, Pozsonyban, Baden-Badenben és a Budapesti Szt. Leger versenyen is.

Kép 4 évesen Bécsben kezdte a versenyszezont, 1878. április 22-én versenyen szerepelt vereség nélkül. Egyedül a francia tenyésztésű, 4 éves Verneiult tartották hasonló képességűnek. Augusztus 1-jén a Goodwood Cup futamon Kincsemnek Verneuil-jel kellett volna kiállnia, aki előzőleg megnyerte az Ascont Gold Kupát. A verseny előtti napokban Verneiul megsérült, így Kincsem könnyedén győzött.

Egyik nevezets futása szeptember 9-én Baden-Badenben történt. Gróf Hugo Henckel lova Prince Giles The First fej-fejt végzett vele, a bírák holtversenyt állapítottak meg. Blaskovich Ernő nem fogadta el ezt az eredményt. Abban az időben, ha az egyik tulajdonos nem fogadta el az eredményt és a díjat sem akarta megfelezni, kérhették az újrafutást. Egyes források szerint, rögtön a futam után, lefutották még egyszer és ekkor a kitűnő formában lévő Kincsem 6 hosszal megnyerte a 3200 méteres távot. Kincsem egyáltalán nem tartozott a gyengébbik nemhez, hiszen gyepen az összes mént is csúfosan megverte, akár egy kilométernél rövidebb, akár 4000 méter volt a verseny távja.

5 évesen 12-szer állt rajthoz, többek között Berlinben, Frankfurtban és Baden-Badenben.

6 évesen is futtatni szerették volna, de a felkészülések során kiderült, hogy lábai nem egészségesek, ízületei elkoptak. Ekkor új korszak kezdődött számára: tenyészkancaként bizonyíthatott.

Tápiószentmártonba küldték, ahol 5 csikónak adott életet. 3 csikó a híres Buccaneer utódja, 2 pedig egy Doncaster nevű méntől született.

Kincsem első csikója, Budagyöngye 1882-ben született. Ez a kanca is sok győzelmet aratott. Következő csikója: Ollyan Nincs (kanca), sok sikert ért el a versenypályákon.

1884-ben Kincsem rövid "szünetet tartott", de 1885-ben világra jött Talpra Magyar. Ez a csődőr eredményes fedezőmén lett.

1886-ban látta meg a napvilágot Kincsőr (Apja: Doncaster). A fiatal csődőr korai halála miatt sajnos nem érhetett el eredményeket.

A csodakanca utolsó csikója: Kincs, aki 1887-ben született. Kincs lánya Napfény eredményes versenyló lett.

Sajnos utolsó ellése után Kincsem egészsége meggyengült. Gyomor és bélgőrcsök kínozták. 1887. március 17-én 13. születésnapján súlyos kólikarohamban múlt ki.

 

2. Imperial a "pompás mén" története:

Kép Intermezzo(HUN). Születési éve: 1944. Apja: Caissot(1923, GB), Anyja: Alcyone(1934, GB). Szín/nem: sárga mén.

 A véletlen szülőatya lehet mindennek. Ha hinni tudunk Intermezzo kalandos megtalálásában, versenyzésében, és megismerjük két utódjának Iminek és Imperiálnak a történetét.

A második világháborút követő lótenyésztés és versenyzés nehéz, szinte kilátástalan helyzetből indult. A háborús károk, az eltűnt vagy megsemmisült versenyló -anyag után, jóformán elölről kellett kezdeni mindent. Felkutatták az eltűnt lovakat és helyreállították a valaha szép istállói épületeket, az impozáns tribünök, és versenypályák környékét.

Tulajdonképpen innen indult el Imperiál, a kor kimagasló telivérjének története. kezdjük az elejéről:

Az elveszettnek hitt galopplovat, Intermezzot megtalálták. 1944-ben született (Caissot-Alcyone) szülőktől klasszis származású, szép küllemű mén hivatott volt nagy teljesítmények elérésére. A nemes állatot valahol Martonvásár környékén találták meg, ahol igába fogva végezte napi munkáját. A szénahordás, az igahúzás sem tudta megtörni erős szervezetét, aki  a majdani Imperiálnak volt a nagyapja. Intermezzo II 1946-ban kétéves korában, váltakozó formában futott, több jelentős rangú versenyt nyert, de nem boldogult Mincivel, a pompás kancával, aki a Magyar Derbyben nem engedte szerephez jutni. Intermezzo későbbi eredményei elmaradtak a vártaktól, ezért apaméni szerepre kényszerült.

A ménesben a "házastársa", a hajdani Minci lett és ebből a párosításból született meg: Imi.

Kép Imi(HUN). Születési éve: 1953. Apja: Intermezzo(1944, HUN), Anyja: MInci(1944, HUN).

Imit Dióspusztán nevelték fel. Már éves csikó korában felfigyeltek rá, kétéves korában küllemével, kivételesnek látszó képességeivel ragadtatta meg a szakemberek figyelmét. Versenyzésének első évében négyszer győzött egymásután, és ezt követően sorra nyerte a legnagyobb hazai és külföldi versenyeket. Az 1956-ról 1957-re váltó időszakban csodálatosan szép lóvá fejlődött, izmosabb, erősebb lett, mint valaha. 1957 áprilisában egy váratlan baleset érte: ínrándulást szenvedett, rövid időn belül versenyképtelenné vált. Így Apátpusztára került, ahol apaméni feladatot teljesített. Azután megjelentek az első utódai, melyek közül a legkiemelkedőbb egy arányaiban harmonikua, sárga mén: Imperiál.

1958 novemberében Banos György és Pál János Olaszországba indultak, hogy telivér mént és  egy-két vemhes kancát vásároljanak  a magyar telivértenyésztés minőségi fejlesztése céljából. Egy telivér mént és két vemhes kancát valamint egy versenypályáról lekerült, jó származású kancát sikerült vásárolniuk. A két vemhes kanca, Hurry és Statira Kisbérre került, ahol szép, és a későbbi időkben jó eredményt elért csikóknak adott életet. Ezt követően a ménes akkori vezetője, Rádoki József, Hurryt Imihez párosította. ennek eredményeként született meg 1960. február 14- én Imperial.

Kép Imperial(HUN). Születési éve: 1960. Apja: Imi(1953, HUN), Anyja: Hurry(1952, ITY).

 

 A Kisbéri ménesben napvilágot látott kis telivér méncsikó már a születésekor is érdekes jelenség volt. Darabos, csontos, mind a négy lába magasan kesely, éktelen nagy hókával a fején. Amit a tenyésztők rossz ómennek tartanak, az mind megvolt a sárga kis méncsikón.

Imperial a szakszerű gondoskodást követően szépen fejlődött, erősödött, és Hurry mellett, elkezdhette azt a rendszeres mozgástm amit akkor a telivércsikók jártatópályás irányított felnevelésének neveztek.

Rádoki József és munkatársai által kidolgozott gyakorlat szerint, a csikók anyjukkal az első hét után egy természetes környezetű jártató pályára kerültek, ezzel elkezdődött fokozatos mozgatásuk. A lehetőség szerinti 800-1000 m- es ovális alakú pályán időjárástól függetlenül, napi rendszerességgel mozgatták le a lovakat. Rádoki a mozgás szükségességét fontosnak tartotta, és bebizonyította, hogy a napi jártatópályás mozgatás, az erőnlét, edzettség megszerzéséhez elengedhetetlenül szükséges. Ezentúl a mozgatás hatására nem várt gyógyulási folyamatok indultak el. Rádoki József ezzel a felnevelési gyakorlattal mind a galopplovakná, mind az ügetőknél sikereket ért el.

Imperial felnevelése után ai alagi tréningtelepre került. Itt trénere a fiatal Aperianov Zakariás lett. A sárga mén lovasával, Németh Ferenccel és Gelics Mihállyal sorra nyerte a nagy versenyeket. Lenyűgöző megjelenéséhez, alkati nagyságához csodálatosan illeszkedett nyugodtsága, szelídsége, idegnélküli jámbor természete. Ebben a telivérben minden összpontosult, ami pályafutása alatt szereplését és eredményeit biztosította.

Kép Imperial Németh Ferenccel.

Rendkívüli egyed, galoppja olyan térölelő, hogy mellette minden hazai ló vágtája eltörpült. Nem mindig indult jól, de felgyorsulási készsége hatalmas volt. Ha a mezőnytől elmaradt, gyorsan képes volt az élre kerülni. Széles szügye, izmos háta és ágyéka, rendkívül nagy deréktája, az átlagnál hosszabb lábai lehetővé tették az utóbbi évszázad páratlan sikereinek elérésére. Emellett látványosan szép mén volt. Csillogó sárga szőrét öt helyen díszíti fehér folt. Az egyik a fején, a négy lábán pedig egyforma magasságban messzire világító fehér szőr ragyogott.

Eredményei hazai versenyeken:

1962: kétévesként, négy verseny - négy győzelem.

1963: négy verseny - négy győzelem.

1964: három verseny - három győzelem.

Eredményei nemzetközi, külföldi versenyeken:

1962: Prága, Prága, Bécs - három győzelem.

1963: kétszer startolt Bécsben - két győzelem, Berlinben - győztes, Baden-Badenben helyezetlen, és egy II. helyezés, Washingtonban - helyezetlen.

1964: München, Hamburg - győzelem, Düsseldorf - II. helyezés, Malmőben - győzelem.

Imperial utolsó versenyén 1964. augusztus 30- án Baden- Badenben futott helyezetlenül. Érzékeny szervezetén kiütközött a sok utazás és a versenyzés fáradalma. A három éven át tartó, diadalútjának a végéhez ért a ragyogó képességű telivér, amelynél jobb és eredményesebb galopp versenyló több emberöltő óta nem volt hazánkban.

Kép A versenyzés után lekerült a pályáról, és fedezőmén lett a Bábolnai ÁG- hoz tartozó kerteskői telivér ménesben. Imperial tenyésztési ideje alatt több mint 350 utóda született. Több csikója nyert Magyar Derbyt, de egy sem érte el apja sikereit. Egyik legjobb fia a külföldi kancától született Prince Ippi volt, a németországi híres Röttgeni Ménes tulajdonaként. Ippi szép eredményeket ért el, többek között három éves korában fölényesen megnyerte a kölni Európa Nagydíjat. Később fedezőmén lett a Röttgeni Ménesben.

Imperial matuzsálemi kort élt meg, 29 éves korában a Kerteskői Ménesben altatták el. Szívét Kerteskőn temették el, csontvázát Bábolnán tekinthetjük meg.

 További híres magyar telivérek:

 

 KépDirektor(HUN). Születési éve: 1956. Szín/nem: sárga mén. Apja: Dukat(1947, HUN), Anyja: Rio Ritta (1943, HUN).

Kép Turbo(HUN). Születési éve: 1978.  Apja: Rustan(1968, HUN), Anyja: Tribunka (1966, RUS). A Magyar és Osztrák Derby győztese.

Az osztrák St. Legerben Turbo és Araszlán végzett az első két helyen. Turbo bérletként a németekhez került. Nyugat-német Gr versenyekben elért helyezései figyelemre méltóak.

1985-ben tér vissza Turbo Szenttamásra. Öt idényben fedez.

Kép BotondHUN). Születési éve: 1939. Apja: The Black Abbot (1926, GB), Anyja: Paradian (1932, GB). 1942: Magyar Derby győztese.

Kép Isztopirin(HUN). Születési éve: 1968. apja: Imperial (1960, HUN), Anyja: Tabletta (1962, HUN).

Kép Naplopó(HUN). Születési éve: 1923. Apja: Pazman(1916, AUT),  Anyja: Napkelet (1917, HUN). Magyar Derby győztese.

Kép Nem Igaz (HUN). Születési éve: 1963.  Apja: Nostradamus (1951, GER), Anyja: Duble (1952, HUN). Magyar Derby győztes.

Kép Nemo kapitány (HUN). Születési éve: 1964. Apja: Nostradamus (1951, GER), Anyja: Margaréta (1956, HUN).

Kép Robert Endre (HUN). Születési éve: 1945. Apja: Atout Maitre (1936, FR), Anyja: Helia (1937, GB). Alagi díj, Magyar Derby győztese.

Kép Roppant (HUN). Születési éve: 1952. Apja: Robert Endre (1945, HUN), Anyja: Pansy (1944, HUN). Magyar Derby, Magyar St.Leger és Milleniumi díj győztese.

Kép Muskátli (HUN). Születési éve: 1965. Apja: Ataturk (1951, GER), Anyja: Messalina (1953, GER). Kancadíj győztese.

Kép Andor (HUN). Születési éve: 1977. Apja: Jolly Jet (1963, USA), Anyja: Anda (1970, HUN).

 

Kép Tikkasztó (HUN). Születési éve: 1986. Apja: Karakorum( 1973, HUN), Anyja: Tilinko (1980, HUN). Szín/nem: Pej mén.

 

Kép Muscadin (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Turbo (1978, HUN), Anyja: Muszlin (1984).

 

Kép Komár (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Artist, Anyja: Komédia.

 

 KépBridzs(HUN). Születési éve: 1992. Apja: Waterfield (1984, GB), Anyja: Baccara (1986, HUN).

 

Kép Andrásfi(HUN). Születési éve: 1993. Apja: Jolly Groom (1984, USA), Anyja: Alamana(1981).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

порно зрелых женщин анал

(JeffryFug, 2022.05.29 07:25)

порно трусы скачать бесплатно <a href=https://telkino.top/>Порно ТёТкино</a>

порно с двумя большими <a href=https://telkino.top/search/%D0%9C%D0%B0%D0%BC%D1%8B/>порно комиксы инцест мама </a>

<a href=http://always-any-food.pornoautor.com/site-announcements/1154472/jzkfyygdk?page=56#post-4402539>секс порно красивая попа</a>
<a href=http://xn--um-72td.rakuya-com.com/viewthread.php?tid=447330&extra=>порно молодая внучка</a>
<a href=http://hmv2.homment.com/LHuYDwKRQPCzXBoso7xi>порно аниме большие</a>
<a href=http://www.52es.com/club/viewthread.php?tid=428012&extra=page%3D1>бесплатное порно видео онлайн кончающие</a>
<a href=http://icep.pw/forum/index.php?threads/porno-onlajn-besplatno-mamki.3849/>порно онлайн бесплатно мамки</a>
<a href=http://orum.ck9797.com/viewthread.php?tid=84066&extra=>снимаем порно домашней камерой</a>
<a href=http://globalshippermexico.mex.tl/?gb=1#top>порно видео молодые со зрелыми</a>
<a href=http://cjfqrxpf.pornoautor.com/site-announcements/1128522/dissertation-example-proposal?page=47#post-4333475>порно зрелые широкие бедра</a>
<a href=https://da.salon-exquisit.com/article/protect-your-motherboard-with-intel-microcode-boot-loader#comments>порно секс с молодыми женщинами</a>
<a href=http://les-loupiots.ponsard.net/messages.php>стоящий порно красивый</a>
9b362_4

Ahddmt gzvvfd

(Juuboe, 2022.05.28 18:27)

buy tadalafil 20mg pill - <a href="https://erectplls.com/">cialis 40mg ca</a> provigil price

смотреть секс порно сыновья

(Anthonygauri, 2022.05.28 14:33)

порно попа русской девушки <a href=https://sexgig.icu/>секс гиг</a> скачать порно видео сперма

бесплатное порно зрелых онлайн без регистрации <a href=https://sexgig.icu/search/%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5/>порно домашнее казахский новое </a>

<a href=http://menti.sakura.ne.jp/sb/log/eid139.html?>порно делает красиво</a>
<a href=https://johnsonameh.com/2021/02/19/pentecost-rally-june-2019/#comment-184235>порно куни девушки</a>
<a href=https://professionalprograms.umbc.edu/industrial-organizational-psychology/?tfa_next=%2Fforms%2Fview%2F83%2F75211702dbd591a8586cb1999cb21f38%2F40879%3Fjsid%3DeyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.ImM0MzQ2NjJiNzAyYjU1Nzg1ZWJiNjRlY2ZhNzliMTRjIg.R28k4Z749fM-3zDQA4qeV5vDOxP7nOm5k75G8jGs2KM>порно русских зрелых крупным планом</a>
<a href=http://www.tatuaze.ilekarze.pl/n/gojenie_2009-06-06.html>порно красиво ебутся</a>
<a href=http://dayroomstay.net/hello-world/#comment-21534>смотреть короткие порно ролики</a>
<a href=https://hotelcastel.ch/carte-du-16-aout-2016/#comment-26563>скачать лучшее порно</a>
<a href=https://zaraye.com/273/#comment-31083>русские порно фильмы смотреть онлайн</a>
<a href=https://timsautocare.net/air-filters-havertown-pa/>порно русских молодых в чулках</a>
<a href=https://www.mamilove.eu/pl/blog/Bursztyn-na-zabkowanie-Czemu-nie/1#comment13661>русское порно зрелых с матом</a>
<a href=https://hostinger-dev-23.xyz/index.php/2020/09/19/test/#comment-31241>порно большой толстый анал</a>
5d56647

Uhdvhw llokbf

(Arhiks, 2022.05.26 21:56)

doxycycline online buy - <a href="https://clomidg.store/">clomiphene order</a> order tadalafil 20mg pill

Thank

(Mickelonswany, 2022.05.26 19:54)

<a href=https://footballnaya-forma-msk.ru/>футбольные формы команд</a>
<a href=https://www.footballnaya-forma-msk.ru/>http://www.footballnaya-forma-msk.ru</a>
<a href=https://www.google.md/url?q=http://footballnaya-forma-msk.ru>https://www.ereality.ru/goto/footballnaya-forma-msk.ru</a>

порно качеств красив видео

(Larryfuh, 2022.05.26 08:46)

порно девушки лижут друг другу <a href=https://vsemporno.cc/>порно всем</a> порно ебли онлайн видео бесплатно

домашнее порно фото мам <a href=https://vsemporno.cc/categories/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B9/>анал жопа ебать видео </a>

<a href=https://knigi-for.me/books/love-/korotkie-ljubovnye-romany/page-2-26037-xelen-byanchin-ogon-i-voda.html>смотреть порно анал в хорошем качестве</a>
<a href=http://ikariamcsalasok.gportal.hu/schatlist.php?prt=736265&pmid=35679190&uid=0&lst=>порно онлайн крупно</a>
<a href=http://aurorapink.sakura.ne.jp/yybbs2/yybbs.cgi>бесплатное порно зрелые годы</a>
<a href=http://vvv.eatviva.com/viewthread.php?tid=109278&extra=>порно видит девушка</a>
<a href=http://www.ubytovani-spindl.com/en/guestbook?form_uid=64cc74bfe099f1c70b495b024dc41daf#form-83>ебут зрелых мужиков порно</a>
<a href=http://long-change.pornoautor.com/site-announcements/1112768/seo-sri-lanka?page=40#post-4078657>больший сиськи порно звезды</a>
<a href=https://www.jinwakai.net/publics/index/5/step=confirm/b_id=9/r_id=1/fid=9298b73d1f24f8bb5126de20772778dc>порно молодая падчерица</a>
<a href=https://semafi.stfi.ac.id/pendaftarandonordarah/#comment-3545>смотреть порно транссексуалов</a>
<a href=http://maps.ck9797.com/viewthread.php?tid=26311&extra=>порно зрелая отсосала</a>
<a href=http://forumz.fearnode.net/site-announcements/1129892/my-new-hot-project?page=87#post-3994692>порно видео девушки анал</a>
077a39b

манижа евровидение какое место заняла

(ArnoldMar, 2022.05.25 16:57)

https://mir74.ru/9355-na-post-mjera-cheljabinska-ostalos-8-pretendentov.html

жұмыс істемейді

(Frankdox, 2022.05.25 07:28)

Жақсылық
_________________
шот бойынша футбол болжамы - <a href=https://kz.bk-info152.space/1592.html>бомбалар ойын автоматтары ойнайды</a> - 1xbet бонустық коды

Do not miss

(Anthonylen, 2022.05.24 09:12)

Bеst оnlinе cаsino and sports betting
deposit bоnus up to 500
Slоts, Frееspins, Роker, and many gаmes.
get your bоnus right now
https://tinyurl.com/2p8kn8ph

ставки на спорт

(DavidZef, 2022.05.24 07:43)

чат ставках спорт
все о ставках на спорт новичкам
есть такие кто зарабатывает на ставках на спорт
как научиться разбираться в ставках на спорт
связанных с ставками на спорт
любитель в ставках на спорт

https://cleantec.ru/include/robots/?stavki_na_basketbol_i_voleybol.html

Jtxzkh zwxzen

(Hdqitt, 2022.05.23 23:35)

amoxil drug - <a href="https://zithromycinc.store/">order azithromycin without prescription</a> order levitra without prescription

бесплатное порно кончают в анал

(MichaelFut, 2022.05.23 01:09)

домашнее порно жена дрочит https://6sex6.online/ скачать порно 2 бесплатно

эротика порно молодых онлайн <a href=https://6sex6.online/search/%D0%A3%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5/>узбекский порно анальный с разговором </a>

<a href=https://bernard88m.webs.com/apps/guestbook/>порно красивые сиськи анал</a>
<a href=https://mojaiskpriut.com/personal-data-usage-terms/#comment-2575>русское порно зрелые сисястые</a>
<a href=http://www.znakisudbi.ru/forum/?PAGE_NAME=message&FID=1&TID=852&TITLE_SEO=852-http_gubernya63.ru_novosti_partnerov_avarijnoe_vskrytie_zamkov_v_almaty.html&MID=2211&result=reply#message2211>яндекс порно молодые</a>
<a href=https://ecommercehub.marketing/ecommerce/galaxy-jatekaruhaz/#comment-407507>домашнее порно любителей</a>
<a href=https://divineworshipdance.webs.com/apps/guestbook/>порно молодые смс</a>
<a href=https://ecsomagolas.hu/blog/#comment-403>порно черных молодых</a>
<a href=https://jumidamp.dk/shop/24-nikotin-baser/161-10ml----pg30vg70/>скачать порно красивые попки</a>
<a href=https://projectopia.io/enable-calendar-view-in-projectopia/#comment-18078>порно мамки сын анал</a>
<a href=http://ayudatalkawake.mex.tl/?gb=1#top>смотреть порно взрослые красивые</a>
<a href=http://tofrxjp.webpin.com/?gb=1#top>зрелые женщины анал порно онлайн</a>
a39b368

өте қызық, бірақ ештеңе анық емес

(Frankidox, 2022.05.21 23:21)

жеткілікті жақсы
_________________
казино Las Vegas Belice - <a href=https://kz.latestsportsnewstoday.site/1914.html>ставкаларлардың шифрын ашу</a> - казинолық wien пакеттері

Pgglyz goaxgm

(Llxant, 2022.05.21 22:20)

acillin ca - <a href="https://ampicillinc.store/">ampicillin 500mg for sale</a> buy tadalafil 5mg for sale

Test, just a test

(AmeliaEvown, 2022.05.21 20:26)

Советую прочитать и прочитать то, как нужно подтягивать ремень грм при замене помпы.
<a href="https://aliexpress.ru/item/1005002968275091.html">ключ помпы опель insignia </a>

скачать порно от первая лица

(Wesleycet, 2022.05.21 04:31)

свежее порно зрелых https://bananchik.top/ смотреть онлайн порно 365

секс порно анал геи [url=https://bananchik.top/search/%D0%A1%20%D0%A2%D1%91%D1%89%D0%B5%D0%B9/]порно сексуальная теща [/url] русские киски порно домашние

[url=http://f1automotori.com/car-tips/safety-tips-for-driving-on-highway/#comment-2287]порно трахнул девушку друга[/url]
[url=http://fressfest.de/2019/09/18/schwaebischer-spaetzleteig/#comment-274564]украинское домашнее порно[/url]
[url=http://muralitechblog.com/aws-eks-local-setup/#comment-3571]скачать порно секретарши[/url]
[url=https://kristostitcheswears.com/product/italian-cotton-fabric-top-and-short/]русское домашнее порно с худой[/url]
[url=https://www.laparafarmaciadimaggi.it/prodotto/oriental-beauty-bai-hao-wulong/#comment-1771]снял зрелую женщину порно[/url]
[url=https://kitestudio.co/pinkmart-demo18/shop/striped-suit/#comment-994]порно зрелых грудастых женщин[/url]
[url=http://unxnqhga.pornoautor.com/site-announcements/1175297/ewskmvyunt?page=69#post-3648699]скачать бесплатно порно видео инцест[/url]
[url=https://newinghome.com/pages/7/b_id=33/r_id=1/fid=c8c52c421703c08c1c8484ac6b85385d]порно зрелые лесбиянки[/url]
[url=http://www.recipemashups.com/2009/01/02/1665/comment-page-813/#comment-261734]скачать порно с матом[/url]
[url=https://forums.m4fg.at/showthread.php?tid=263591&pid=768326#pid768326]порно больший грудастый[/url]
647f58d

Zfsxto qkiyth

(Jfkfay, 2022.05.20 11:31)

order cefuroxime without prescription - <a href="https://robaxinx.store/">purchase robaxin generic</a> cialis 10mg for sale

скачать порно со зрелыми бесплатно

(JohnnyApomi, 2022.05.19 09:18)

скачать секс порно красивые девушки <a href=https://dojki365.vip/>ДОЙКИ 365</a>

домашнее порно с соседкой <a href=https://dojki365.vip/search/%D1%81%20%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8/>анальное порно зрелые разговоры </a>

<a href=https://url4ever.com/heres-why-the-culture-of-bitcoin-changes-the-world/#comment-80813>русское порно онлайн оргазм</a>
<a href=https://manoactualite.com/2021/05/09/le-spnh-17-dit-prendre-note/#comment-69937>порно фото большой хуй</a>
<a href=https://chubbycurls.com/product/jumbo-rake-comb/#comment-558>смотреть порно мама и дочь</a>
<a href=http://dm20.net/forum/viewtopic.php?f=16&t=13444>порно русское молодые новинки</a>
<a href=https://goldjewelrythailand.com/product/ap-e-403/#comment-1605>порно повседневная жизнь с девушкой</a>
<a href=https://poliledsigns.com/product/kt-foam-board-white-1-22mx2-44mx6mm/#comment-9368>милфа порно смотреть онлайн</a>
<a href=https://partiesmadepersonal.com/happy-birthday-sign-printable/#comment-51101>порно красивая большая девочка</a>
<a href=https://yoomoney.ru/transfer/quickpay?requestId=343939303132383337325f66383161303732633334373534343565623062393235643364306631666463346335323732303531>хорошего домашние русские порно бесплатно</a>
<a href=http://xn--iba5a17rhaao8rkr795r0baus40c.100elearning.com/viewthread.php?tid=665540&extra=>порно видео трахает красивую девушку</a>
<a href=https://rblxmarket.center/showthread.php?tid=1873>смотреть порно секретарши</a>
077a39b

Cmymdd bpsjpn

(Ablswt, 2022.05.19 00:10)

budesonide allergy spray - <a href="https://xantabuse.quest/">generic disulfiram 500mg</a> cost antabuse 500mg

порно сосущие большие сиськи

(StuartShump, 2022.05.18 05:18)

порно пожилых с молодыми https://popec.xyz/ смотреть русское порно спит

скачать секс порно анал <a href=https://popec.xyz/search/%D0%98%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5/>порно против изнасилование групповое </a>

<a href=https://malaysiandigest.com/youtube-feel-sorry-for-mocking-long-videos/#comment-18348>порно азиатки смотреть бесплатно</a>
<a href=https://lampbylit.com/blog.php>смотреть ебало порно</a>
<a href=https://nancypham.vn/y-tuong-chon-tong-mau-cho-dam-cuoi-wedding-theme-ideas/?comment=3147715#comment>порно домашнее муж кончает</a>
<a href=https://www.flindstrom.se/blogg/ryssland-0?page=1692#comment-340344>порно папа мама анал</a>
<a href=https://chilambalam.es/fiesta-mexicana-avion-2017/#comment-2150>жесткое порно видео смотреть онлайн</a>
<a href=https://tothbela-1948.eoldal.hu/cikkek/javorka-csaba---festomuvesz..html#block-comments>порно большой в маленькую</a>
<a href=https://e.sport.interia.pl/napisz-do-nas/?__inpl_uploadId=c1f138abf80ebdd057e315c7849f1e12>порно негры анал большие члены</a>
<a href=http://manteleriaencuernavaca.mex.tl/?gb=1#top>порно анал с дочкой</a>
<a href=https://wpacfvcbridge.com/detailed-guide-migrate-guru-migrating-website/#comment-232174>смотреть порно девушки лесбиянки</a>
<a href=http://doggydate.com/signup.php?errid=121>смотреть бесплатно порно фистинг</a>
47f58d0


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73

Következő »