Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Híres Magyar Telivérek

 

1. Kincsem, a magyar "csodakanca" élete:

Kép Kincsem, a legyőzhetetlen "csodakanca", 1874. március 17-én született Tápiószentmártonban, gróf Blaskovich Ernő birtokán. Kincsem apja egy Cambuscan nevű import angol telivér volt, akit 1871-ben vásárolt meg Francis Cavaliero a Kisbéri Ménes számára.

Anyja: Water Nymph, az ozorai Esterházy-ménes kancája, 1873-ban vitték Kisbérre tenyészteni.

Annak ellenére, hogy a Blaskovich családban mindenki lovakat tenyésztett és hajtott, Kincsem tehetségét mégsem ismerték fel, így egyéves korában gazdája el akarta adni, de senki nem vette meg. Ennek köszönheti csodás karrierjét.

Kincsem karrierje 1876-ban kezdődött, ekkor 2 éves volt. Trénere az Angliából hazatelepült Hesp Róbert volt. Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény cica volt, aki nélkül egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Kincsem kissé "bogaras" és kényes jószág volt, különösen a vízre volt érzékeny.

Kétévesen versenyzett és győzött. innentől kezdve 4 éven át -1876 és 1879 között - 54 versenyen indult és azt mind meg is nyerte.

Kép Kincsem versenykarrierje során beutazta egész Európát. Sokszor levegőtlen vagonokban utazott órákon át és mégis mindig ő volt a legjobb.

Legnagyobb sikereit: Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el.

1876. június 21. és október 29-e között versenyzett és nyert Prágában, Hamburgban, Hannoverben, Frankfurtban, Baden Badenben, Bécsben, Sopronban és Budapesten. 3 évesen győzött az Osztrák Derbyn, Pozsonyban, Baden-Badenben és a Budapesti Szt. Leger versenyen is.

Kép 4 évesen Bécsben kezdte a versenyszezont, 1878. április 22-én versenyen szerepelt vereség nélkül. Egyedül a francia tenyésztésű, 4 éves Verneiult tartották hasonló képességűnek. Augusztus 1-jén a Goodwood Cup futamon Kincsemnek Verneuil-jel kellett volna kiállnia, aki előzőleg megnyerte az Ascont Gold Kupát. A verseny előtti napokban Verneiul megsérült, így Kincsem könnyedén győzött.

Egyik nevezets futása szeptember 9-én Baden-Badenben történt. Gróf Hugo Henckel lova Prince Giles The First fej-fejt végzett vele, a bírák holtversenyt állapítottak meg. Blaskovich Ernő nem fogadta el ezt az eredményt. Abban az időben, ha az egyik tulajdonos nem fogadta el az eredményt és a díjat sem akarta megfelezni, kérhették az újrafutást. Egyes források szerint, rögtön a futam után, lefutották még egyszer és ekkor a kitűnő formában lévő Kincsem 6 hosszal megnyerte a 3200 méteres távot. Kincsem egyáltalán nem tartozott a gyengébbik nemhez, hiszen gyepen az összes mént is csúfosan megverte, akár egy kilométernél rövidebb, akár 4000 méter volt a verseny távja.

5 évesen 12-szer állt rajthoz, többek között Berlinben, Frankfurtban és Baden-Badenben.

6 évesen is futtatni szerették volna, de a felkészülések során kiderült, hogy lábai nem egészségesek, ízületei elkoptak. Ekkor új korszak kezdődött számára: tenyészkancaként bizonyíthatott.

Tápiószentmártonba küldték, ahol 5 csikónak adott életet. 3 csikó a híres Buccaneer utódja, 2 pedig egy Doncaster nevű méntől született.

Kincsem első csikója, Budagyöngye 1882-ben született. Ez a kanca is sok győzelmet aratott. Következő csikója: Ollyan Nincs (kanca), sok sikert ért el a versenypályákon.

1884-ben Kincsem rövid "szünetet tartott", de 1885-ben világra jött Talpra Magyar. Ez a csődőr eredményes fedezőmén lett.

1886-ban látta meg a napvilágot Kincsőr (Apja: Doncaster). A fiatal csődőr korai halála miatt sajnos nem érhetett el eredményeket.

A csodakanca utolsó csikója: Kincs, aki 1887-ben született. Kincs lánya Napfény eredményes versenyló lett.

Sajnos utolsó ellése után Kincsem egészsége meggyengült. Gyomor és bélgőrcsök kínozták. 1887. március 17-én 13. születésnapján súlyos kólikarohamban múlt ki.

 

2. Imperial a "pompás mén" története:

Kép Intermezzo(HUN). Születési éve: 1944. Apja: Caissot(1923, GB), Anyja: Alcyone(1934, GB). Szín/nem: sárga mén.

 A véletlen szülőatya lehet mindennek. Ha hinni tudunk Intermezzo kalandos megtalálásában, versenyzésében, és megismerjük két utódjának Iminek és Imperiálnak a történetét.

A második világháborút követő lótenyésztés és versenyzés nehéz, szinte kilátástalan helyzetből indult. A háborús károk, az eltűnt vagy megsemmisült versenyló -anyag után, jóformán elölről kellett kezdeni mindent. Felkutatták az eltűnt lovakat és helyreállították a valaha szép istállói épületeket, az impozáns tribünök, és versenypályák környékét.

Tulajdonképpen innen indult el Imperiál, a kor kimagasló telivérjének története. kezdjük az elejéről:

Az elveszettnek hitt galopplovat, Intermezzot megtalálták. 1944-ben született (Caissot-Alcyone) szülőktől klasszis származású, szép küllemű mén hivatott volt nagy teljesítmények elérésére. A nemes állatot valahol Martonvásár környékén találták meg, ahol igába fogva végezte napi munkáját. A szénahordás, az igahúzás sem tudta megtörni erős szervezetét, aki  a majdani Imperiálnak volt a nagyapja. Intermezzo II 1946-ban kétéves korában, váltakozó formában futott, több jelentős rangú versenyt nyert, de nem boldogult Mincivel, a pompás kancával, aki a Magyar Derbyben nem engedte szerephez jutni. Intermezzo későbbi eredményei elmaradtak a vártaktól, ezért apaméni szerepre kényszerült.

A ménesben a "házastársa", a hajdani Minci lett és ebből a párosításból született meg: Imi.

Kép Imi(HUN). Születési éve: 1953. Apja: Intermezzo(1944, HUN), Anyja: MInci(1944, HUN).

Imit Dióspusztán nevelték fel. Már éves csikó korában felfigyeltek rá, kétéves korában küllemével, kivételesnek látszó képességeivel ragadtatta meg a szakemberek figyelmét. Versenyzésének első évében négyszer győzött egymásután, és ezt követően sorra nyerte a legnagyobb hazai és külföldi versenyeket. Az 1956-ról 1957-re váltó időszakban csodálatosan szép lóvá fejlődött, izmosabb, erősebb lett, mint valaha. 1957 áprilisában egy váratlan baleset érte: ínrándulást szenvedett, rövid időn belül versenyképtelenné vált. Így Apátpusztára került, ahol apaméni feladatot teljesített. Azután megjelentek az első utódai, melyek közül a legkiemelkedőbb egy arányaiban harmonikua, sárga mén: Imperiál.

1958 novemberében Banos György és Pál János Olaszországba indultak, hogy telivér mént és  egy-két vemhes kancát vásároljanak  a magyar telivértenyésztés minőségi fejlesztése céljából. Egy telivér mént és két vemhes kancát valamint egy versenypályáról lekerült, jó származású kancát sikerült vásárolniuk. A két vemhes kanca, Hurry és Statira Kisbérre került, ahol szép, és a későbbi időkben jó eredményt elért csikóknak adott életet. Ezt követően a ménes akkori vezetője, Rádoki József, Hurryt Imihez párosította. ennek eredményeként született meg 1960. február 14- én Imperial.

Kép Imperial(HUN). Születési éve: 1960. Apja: Imi(1953, HUN), Anyja: Hurry(1952, ITY).

 

 A Kisbéri ménesben napvilágot látott kis telivér méncsikó már a születésekor is érdekes jelenség volt. Darabos, csontos, mind a négy lába magasan kesely, éktelen nagy hókával a fején. Amit a tenyésztők rossz ómennek tartanak, az mind megvolt a sárga kis méncsikón.

Imperial a szakszerű gondoskodást követően szépen fejlődött, erősödött, és Hurry mellett, elkezdhette azt a rendszeres mozgástm amit akkor a telivércsikók jártatópályás irányított felnevelésének neveztek.

Rádoki József és munkatársai által kidolgozott gyakorlat szerint, a csikók anyjukkal az első hét után egy természetes környezetű jártató pályára kerültek, ezzel elkezdődött fokozatos mozgatásuk. A lehetőség szerinti 800-1000 m- es ovális alakú pályán időjárástól függetlenül, napi rendszerességgel mozgatták le a lovakat. Rádoki a mozgás szükségességét fontosnak tartotta, és bebizonyította, hogy a napi jártatópályás mozgatás, az erőnlét, edzettség megszerzéséhez elengedhetetlenül szükséges. Ezentúl a mozgatás hatására nem várt gyógyulási folyamatok indultak el. Rádoki József ezzel a felnevelési gyakorlattal mind a galopplovakná, mind az ügetőknél sikereket ért el.

Imperial felnevelése után ai alagi tréningtelepre került. Itt trénere a fiatal Aperianov Zakariás lett. A sárga mén lovasával, Németh Ferenccel és Gelics Mihállyal sorra nyerte a nagy versenyeket. Lenyűgöző megjelenéséhez, alkati nagyságához csodálatosan illeszkedett nyugodtsága, szelídsége, idegnélküli jámbor természete. Ebben a telivérben minden összpontosult, ami pályafutása alatt szereplését és eredményeit biztosította.

Kép Imperial Németh Ferenccel.

Rendkívüli egyed, galoppja olyan térölelő, hogy mellette minden hazai ló vágtája eltörpült. Nem mindig indult jól, de felgyorsulási készsége hatalmas volt. Ha a mezőnytől elmaradt, gyorsan képes volt az élre kerülni. Széles szügye, izmos háta és ágyéka, rendkívül nagy deréktája, az átlagnál hosszabb lábai lehetővé tették az utóbbi évszázad páratlan sikereinek elérésére. Emellett látványosan szép mén volt. Csillogó sárga szőrét öt helyen díszíti fehér folt. Az egyik a fején, a négy lábán pedig egyforma magasságban messzire világító fehér szőr ragyogott.

Eredményei hazai versenyeken:

1962: kétévesként, négy verseny - négy győzelem.

1963: négy verseny - négy győzelem.

1964: három verseny - három győzelem.

Eredményei nemzetközi, külföldi versenyeken:

1962: Prága, Prága, Bécs - három győzelem.

1963: kétszer startolt Bécsben - két győzelem, Berlinben - győztes, Baden-Badenben helyezetlen, és egy II. helyezés, Washingtonban - helyezetlen.

1964: München, Hamburg - győzelem, Düsseldorf - II. helyezés, Malmőben - győzelem.

Imperial utolsó versenyén 1964. augusztus 30- án Baden- Badenben futott helyezetlenül. Érzékeny szervezetén kiütközött a sok utazás és a versenyzés fáradalma. A három éven át tartó, diadalútjának a végéhez ért a ragyogó képességű telivér, amelynél jobb és eredményesebb galopp versenyló több emberöltő óta nem volt hazánkban.

Kép A versenyzés után lekerült a pályáról, és fedezőmén lett a Bábolnai ÁG- hoz tartozó kerteskői telivér ménesben. Imperial tenyésztési ideje alatt több mint 350 utóda született. Több csikója nyert Magyar Derbyt, de egy sem érte el apja sikereit. Egyik legjobb fia a külföldi kancától született Prince Ippi volt, a németországi híres Röttgeni Ménes tulajdonaként. Ippi szép eredményeket ért el, többek között három éves korában fölényesen megnyerte a kölni Európa Nagydíjat. Később fedezőmén lett a Röttgeni Ménesben.

Imperial matuzsálemi kort élt meg, 29 éves korában a Kerteskői Ménesben altatták el. Szívét Kerteskőn temették el, csontvázát Bábolnán tekinthetjük meg.

 További híres magyar telivérek:

 

 KépDirektor(HUN). Születési éve: 1956. Szín/nem: sárga mén. Apja: Dukat(1947, HUN), Anyja: Rio Ritta (1943, HUN).

Kép Turbo(HUN). Születési éve: 1978.  Apja: Rustan(1968, HUN), Anyja: Tribunka (1966, RUS). A Magyar és Osztrák Derby győztese.

Az osztrák St. Legerben Turbo és Araszlán végzett az első két helyen. Turbo bérletként a németekhez került. Nyugat-német Gr versenyekben elért helyezései figyelemre méltóak.

1985-ben tér vissza Turbo Szenttamásra. Öt idényben fedez.

Kép BotondHUN). Születési éve: 1939. Apja: The Black Abbot (1926, GB), Anyja: Paradian (1932, GB). 1942: Magyar Derby győztese.

Kép Isztopirin(HUN). Születési éve: 1968. apja: Imperial (1960, HUN), Anyja: Tabletta (1962, HUN).

Kép Naplopó(HUN). Születési éve: 1923. Apja: Pazman(1916, AUT),  Anyja: Napkelet (1917, HUN). Magyar Derby győztese.

Kép Nem Igaz (HUN). Születési éve: 1963.  Apja: Nostradamus (1951, GER), Anyja: Duble (1952, HUN). Magyar Derby győztes.

Kép Nemo kapitány (HUN). Születési éve: 1964. Apja: Nostradamus (1951, GER), Anyja: Margaréta (1956, HUN).

Kép Robert Endre (HUN). Születési éve: 1945. Apja: Atout Maitre (1936, FR), Anyja: Helia (1937, GB). Alagi díj, Magyar Derby győztese.

Kép Roppant (HUN). Születési éve: 1952. Apja: Robert Endre (1945, HUN), Anyja: Pansy (1944, HUN). Magyar Derby, Magyar St.Leger és Milleniumi díj győztese.

Kép Muskátli (HUN). Születési éve: 1965. Apja: Ataturk (1951, GER), Anyja: Messalina (1953, GER). Kancadíj győztese.

Kép Andor (HUN). Születési éve: 1977. Apja: Jolly Jet (1963, USA), Anyja: Anda (1970, HUN).

 

Kép Tikkasztó (HUN). Születési éve: 1986. Apja: Karakorum( 1973, HUN), Anyja: Tilinko (1980, HUN). Szín/nem: Pej mén.

 

Kép Muscadin (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Turbo (1978, HUN), Anyja: Muszlin (1984).

 

Kép Komár (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Artist, Anyja: Komédia.

 

 KépBridzs(HUN). Születési éve: 1992. Apja: Waterfield (1984, GB), Anyja: Baccara (1986, HUN).

 

Kép Andrásfi(HUN). Születési éve: 1993. Apja: Jolly Groom (1984, USA), Anyja: Alamana(1981).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

what cbd oil is good for diverticulitis

(AndrewZinue, 2022.07.14 06:41)

Step 4 Establish your brand. 12-month-old mice were treated with 50 mg kg CBD or vehicle via daily intraperitoneal injections for 3 weeks prior to behavioral testing. Type of CBD Full-spectrum Potency 20 milligrams of CBD per capsule COA Available online Price Customer review I take two capsules every night have noticed a significant improvement in the quality of my sleep. <a href=https://cbdwellnesssource.com/cbd-oil-for-posterior-tibial-tendonitis/>cbd oil for posterior tibial tendonitis</a>

Thank

(JesusCrype, 2022.07.14 05:32)

подъемник ножничный передвижной
<a href=https://nozhnichnyye-podyemniki-dlya-sklada.ru>https://www.nozhnichnyye-podyemniki-dlya-sklada.ru</a>

grass seed for weeds

(Robertmug, 2022.07.14 03:37)

4 out of 5 stars. Seeds are shipped to every country in the world, including the United States, sent in crush-proof tubes, and concealed inside of a gift. If you re impatient, this auto seeds strain won t make you wait long. <a href=https://cbdsolutions.org/what-is-cbd-oil-used-for-in-veterinary-medicine/>https://cbdsolutions.org/what-is-cbd-oil-used-for-in-veterinary-medicine/</a>

Bobbyimita

(Bobbyimita, 2022.07.14 03:03)

https://comeperdpeso.blogspot.com/2022/07/wie-kann-ich-wirklich-10-kg-abnehmen.html

eyelash extensions

(Seanimari, 2022.07.14 01:42)

Извините за то, что вмешиваюсь… Я здесь недавно. Но мне очень близка эта тема. Готов помочь.
a course or two for lash <a href=https://inglotcosmetics.it>https://inglotcosmetics.it</a> Artists. Your lash technician knows which glue must be used on your lashesdetails regarding <a href=https://ilashxtender.com>https://ilashxtender.com</a> Kindly browse through theyou can do to stop your natural lash shedding cycle, <a href=https://fraeuleinwimper.de>https://fraeuleinwimper.de</a> There are a couple of steps you may take to get

can i use cbd oil while pregnant

(Danielwrava, 2022.07.14 00:32)

Once your immune cells detect damage, they release inflammatory mediators in order to repair the tissue. And even in regions where it is legal, large-scale growers typically buy seeds in bulk, making some storage necessary. Premium Quality Our goal is to bring you targeted formulas with quality ingredients at effective levels. <a href=https://cbdrxoil.com/cbd-oil-treatment-for-lymphoma/>cbd oil treatment for lymphoma</a>

Jeffreycet

(Jeffreycet, 2022.07.13 21:41)


<a href=https://coin-signal.com/>blockchain news</a>

amsterdam marijuana seed bank

(Jesseannew, 2022.07.13 21:15)

Weed weed I love weed I love weed Weed weed I love weed I love the weed The founding father smoked the weed The founding father plant the weed The founding father plant the seed They all smoke the uh uh uh. As much as studying is important, taking care of yourself is too. In fact the guys at Greenwerks told me the best way to take the r4 if you have cancer is to grind up 1 8 to 1 4 gram day of bud and ingest it in a smoothie or in a salad. <a href=https://cbdoilfast.com/the-average-price-for-pet-cbd-oil/>the average price for pet cbd oil</a>

Jackpot Bet Online

(Stephenfouro, 2022.07.13 19:50)

Online Casino Guide, <a href=https://www.jackpotbetonline.com/>Online Casino</a> Slots, Signup Bonus Guide, Online Poker Guide,Online Bingo Guide,Sports betting Guide that will help you on the right track. Get all the info you need. +18. T&C apply

Donalddinee

(Donalddinee, 2022.07.13 18:33)

Компания «Shkaff64» предлагает изготовить корпусную мебель
на заказ в Энгельсе по индивидуальным размерам.
<a href=https://shkaff64.ru>https://shkaff64.ru</a>

are hemp seeds marijuana

(JasonHaumb, 2022.07.13 18:00)

Even if you fly from, say, Amsterdam, or the recreational cannabis state of Oregon, CBP will seize any cannabis seeds they find because marijuana remains illegal under federal law. This guarantee means that no matter what happens to your product before you receive it, the company takes full responsibility to send resend the package to you. Immature seeds tend to be light in color and have a soft outer shell. <a href=https://cbdoftherockies.com/cbd-oil-for-rosacea-flushing/>https://cbdoftherockies.com/cbd-oil-for-rosacea-flushing/</a>

???? ??

(Courtneyjen, 2022.07.13 17:50)

Все куллл смотреть ))))всем
facts concerning <a href=https://southkoreasx.com>1xbet download</a> Kindly go to our ownhere is paid to dozens of nationwide championships, <a href=https://southkoreasx.com>1xbet 카지노</a> As well as international tournaments. The data right here is updated inmore info about <a href=https://southkoreasx.com>1xbet promo code korea</a> Please visit the

hemp oil vs cbd oil espanol

(Louielayep, 2022.07.13 14:50)

Growing your own cannabis plants is a fun and practical experience you ought to try at least once. R R has emerged as the leading Organic, value-priced CBD brand in the country. If you re looking for a high-quality CBD oil, look no further than Joy Organics especially if you want something completely free from THC. <a href=https://cbdmiracle.org/best-cbd-oil-tincture-on-the-market/>https://cbdmiracle.org/best-cbd-oil-tincture-on-the-market/</a>

hawkeye cbd gummies shark tank

(Donaldnom, 2022.07.13 11:39)

Many different guided walks are available along the towering mountains, through forests and lakes past waterfalls, with spectacular views of the ocean. Are you ready to grow. Shipping is quick because of the proximity to the US and many different strains have been collected from all over the world. <a href=https://cbdfarmer.org/federal-officer-tested-positive-for-thc-taking-cbd-oil/>https://cbdfarmer.org/federal-officer-tested-positive-for-thc-taking-cbd-oil/</a>

chill plus cbd gummies

(Javiergodia, 2022.07.13 08:24)

Uribe-Marino A, Francisco A, Castiblanco-Urbina MA, et al. Water in a small circle around the base of the plant at first If the growing medium feels dry within 1 day, give more water next time. If you ve got an anxious pup, this CBD-infused peanut butter is like heaven for them and you, because you ll feel relieved to know your doggo is much calmer. <a href=https://cannacare-cbd.com/100mg-cbd-tincture/>https://cannacare-cbd.com/100mg-cbd-tincture/</a>

how old to buy cbd gummies

(IsaacGer, 2022.07.13 05:18)

Am J Emerg Med. Yunluan was able to understand a lot of things with it for a long time, between humans and beasts. The best weed seed sites should stand by their production processes. <a href=https://cannabisverifications.com/cannabis-indica-seeds-for-sale/>https://cannabisverifications.com/cannabis-indica-seeds-for-sale/</a>

buy cbd oil south africa

(MerlinDem, 2022.07.13 02:12)

Weed Seeds Express. Response is defined by PANSS total score 25 percentile changes. Seeds carry genetic information from two parent plants and can express many different combinations of traits some from the mother, some from the father, and some traits from both. <a href=https://cannabis-nirvana-seeds.com/can-cannabis-seeds-be-shipped-to-maine/>https://cannabis-nirvana-seeds.com/can-cannabis-seeds-be-shipped-to-maine/</a>

dill seed or dill weed

(AngelVok, 2022.07.12 23:08)

Interest in the use of CBD for health purposes has grown tremendously in the last few years. As for the medium, we always recommend growing in a light, well-aerated, slightly acidic soil with a pH of 6. com 7 Reliable Seeds 3 Royal Canadian Marijuana Collective 19 SOL Seeds 1 Sativa Sister 0 Scorpions Seeds 0 Sea of Seeds 25 SeedDoctor 1 Seedboutique 16 Single Marijuana Seeds Canada 5 Sinsemilla Online 0 Skunk-froe. <a href=https://cannabis-licenses.com/gorilla-glue-lemon-cannabis-seeds/>https://cannabis-licenses.com/gorilla-glue-lemon-cannabis-seeds/</a>

Udufgh jrzajn

(Bovhjh, 2022.07.12 21:37)

deltasone 10mg pills - <a href="https://dprednisolone.com/">prednisolone cost</a> cheap prednisolone generic

eagle hemp cbd gummies amazon

(KennethBoals, 2022.07.12 19:44)

Northern Lights Best for Mental Health. Personal and Social Performance Scale rating scale level of psychosocial functioning. Cannabidiol has been identified as a component of hemp oil that is effective against gram-positive bacteria and yeast 18. <a href=https://cannabis-legalization.com/germinating-cannabis-seeds-in-vermiculite/>germinating cannabis seeds in vermiculite</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73

Következő »