Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Híres Magyar Telivérek

 

1. Kincsem, a magyar "csodakanca" élete:

Kép Kincsem, a legyőzhetetlen "csodakanca", 1874. március 17-én született Tápiószentmártonban, gróf Blaskovich Ernő birtokán. Kincsem apja egy Cambuscan nevű import angol telivér volt, akit 1871-ben vásárolt meg Francis Cavaliero a Kisbéri Ménes számára.

Anyja: Water Nymph, az ozorai Esterházy-ménes kancája, 1873-ban vitték Kisbérre tenyészteni.

Annak ellenére, hogy a Blaskovich családban mindenki lovakat tenyésztett és hajtott, Kincsem tehetségét mégsem ismerték fel, így egyéves korában gazdája el akarta adni, de senki nem vette meg. Ennek köszönheti csodás karrierjét.

Kincsem karrierje 1876-ban kezdődött, ekkor 2 éves volt. Trénere az Angliából hazatelepült Hesp Róbert volt. Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény cica volt, aki nélkül egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Kincsem kissé "bogaras" és kényes jószág volt, különösen a vízre volt érzékeny.

Kétévesen versenyzett és győzött. innentől kezdve 4 éven át -1876 és 1879 között - 54 versenyen indult és azt mind meg is nyerte.

Kép Kincsem versenykarrierje során beutazta egész Európát. Sokszor levegőtlen vagonokban utazott órákon át és mégis mindig ő volt a legjobb.

Legnagyobb sikereit: Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el.

1876. június 21. és október 29-e között versenyzett és nyert Prágában, Hamburgban, Hannoverben, Frankfurtban, Baden Badenben, Bécsben, Sopronban és Budapesten. 3 évesen győzött az Osztrák Derbyn, Pozsonyban, Baden-Badenben és a Budapesti Szt. Leger versenyen is.

Kép 4 évesen Bécsben kezdte a versenyszezont, 1878. április 22-én versenyen szerepelt vereség nélkül. Egyedül a francia tenyésztésű, 4 éves Verneiult tartották hasonló képességűnek. Augusztus 1-jén a Goodwood Cup futamon Kincsemnek Verneuil-jel kellett volna kiállnia, aki előzőleg megnyerte az Ascont Gold Kupát. A verseny előtti napokban Verneiul megsérült, így Kincsem könnyedén győzött.

Egyik nevezets futása szeptember 9-én Baden-Badenben történt. Gróf Hugo Henckel lova Prince Giles The First fej-fejt végzett vele, a bírák holtversenyt állapítottak meg. Blaskovich Ernő nem fogadta el ezt az eredményt. Abban az időben, ha az egyik tulajdonos nem fogadta el az eredményt és a díjat sem akarta megfelezni, kérhették az újrafutást. Egyes források szerint, rögtön a futam után, lefutották még egyszer és ekkor a kitűnő formában lévő Kincsem 6 hosszal megnyerte a 3200 méteres távot. Kincsem egyáltalán nem tartozott a gyengébbik nemhez, hiszen gyepen az összes mént is csúfosan megverte, akár egy kilométernél rövidebb, akár 4000 méter volt a verseny távja.

5 évesen 12-szer állt rajthoz, többek között Berlinben, Frankfurtban és Baden-Badenben.

6 évesen is futtatni szerették volna, de a felkészülések során kiderült, hogy lábai nem egészségesek, ízületei elkoptak. Ekkor új korszak kezdődött számára: tenyészkancaként bizonyíthatott.

Tápiószentmártonba küldték, ahol 5 csikónak adott életet. 3 csikó a híres Buccaneer utódja, 2 pedig egy Doncaster nevű méntől született.

Kincsem első csikója, Budagyöngye 1882-ben született. Ez a kanca is sok győzelmet aratott. Következő csikója: Ollyan Nincs (kanca), sok sikert ért el a versenypályákon.

1884-ben Kincsem rövid "szünetet tartott", de 1885-ben világra jött Talpra Magyar. Ez a csődőr eredményes fedezőmén lett.

1886-ban látta meg a napvilágot Kincsőr (Apja: Doncaster). A fiatal csődőr korai halála miatt sajnos nem érhetett el eredményeket.

A csodakanca utolsó csikója: Kincs, aki 1887-ben született. Kincs lánya Napfény eredményes versenyló lett.

Sajnos utolsó ellése után Kincsem egészsége meggyengült. Gyomor és bélgőrcsök kínozták. 1887. március 17-én 13. születésnapján súlyos kólikarohamban múlt ki.

 

2. Imperial a "pompás mén" története:

Kép Intermezzo(HUN). Születési éve: 1944. Apja: Caissot(1923, GB), Anyja: Alcyone(1934, GB). Szín/nem: sárga mén.

 A véletlen szülőatya lehet mindennek. Ha hinni tudunk Intermezzo kalandos megtalálásában, versenyzésében, és megismerjük két utódjának Iminek és Imperiálnak a történetét.

A második világháborút követő lótenyésztés és versenyzés nehéz, szinte kilátástalan helyzetből indult. A háborús károk, az eltűnt vagy megsemmisült versenyló -anyag után, jóformán elölről kellett kezdeni mindent. Felkutatták az eltűnt lovakat és helyreállították a valaha szép istállói épületeket, az impozáns tribünök, és versenypályák környékét.

Tulajdonképpen innen indult el Imperiál, a kor kimagasló telivérjének története. kezdjük az elejéről:

Az elveszettnek hitt galopplovat, Intermezzot megtalálták. 1944-ben született (Caissot-Alcyone) szülőktől klasszis származású, szép küllemű mén hivatott volt nagy teljesítmények elérésére. A nemes állatot valahol Martonvásár környékén találták meg, ahol igába fogva végezte napi munkáját. A szénahordás, az igahúzás sem tudta megtörni erős szervezetét, aki  a majdani Imperiálnak volt a nagyapja. Intermezzo II 1946-ban kétéves korában, váltakozó formában futott, több jelentős rangú versenyt nyert, de nem boldogult Mincivel, a pompás kancával, aki a Magyar Derbyben nem engedte szerephez jutni. Intermezzo későbbi eredményei elmaradtak a vártaktól, ezért apaméni szerepre kényszerült.

A ménesben a "házastársa", a hajdani Minci lett és ebből a párosításból született meg: Imi.

Kép Imi(HUN). Születési éve: 1953. Apja: Intermezzo(1944, HUN), Anyja: MInci(1944, HUN).

Imit Dióspusztán nevelték fel. Már éves csikó korában felfigyeltek rá, kétéves korában küllemével, kivételesnek látszó képességeivel ragadtatta meg a szakemberek figyelmét. Versenyzésének első évében négyszer győzött egymásután, és ezt követően sorra nyerte a legnagyobb hazai és külföldi versenyeket. Az 1956-ról 1957-re váltó időszakban csodálatosan szép lóvá fejlődött, izmosabb, erősebb lett, mint valaha. 1957 áprilisában egy váratlan baleset érte: ínrándulást szenvedett, rövid időn belül versenyképtelenné vált. Így Apátpusztára került, ahol apaméni feladatot teljesített. Azután megjelentek az első utódai, melyek közül a legkiemelkedőbb egy arányaiban harmonikua, sárga mén: Imperiál.

1958 novemberében Banos György és Pál János Olaszországba indultak, hogy telivér mént és  egy-két vemhes kancát vásároljanak  a magyar telivértenyésztés minőségi fejlesztése céljából. Egy telivér mént és két vemhes kancát valamint egy versenypályáról lekerült, jó származású kancát sikerült vásárolniuk. A két vemhes kanca, Hurry és Statira Kisbérre került, ahol szép, és a későbbi időkben jó eredményt elért csikóknak adott életet. Ezt követően a ménes akkori vezetője, Rádoki József, Hurryt Imihez párosította. ennek eredményeként született meg 1960. február 14- én Imperial.

Kép Imperial(HUN). Születési éve: 1960. Apja: Imi(1953, HUN), Anyja: Hurry(1952, ITY).

 

 A Kisbéri ménesben napvilágot látott kis telivér méncsikó már a születésekor is érdekes jelenség volt. Darabos, csontos, mind a négy lába magasan kesely, éktelen nagy hókával a fején. Amit a tenyésztők rossz ómennek tartanak, az mind megvolt a sárga kis méncsikón.

Imperial a szakszerű gondoskodást követően szépen fejlődött, erősödött, és Hurry mellett, elkezdhette azt a rendszeres mozgástm amit akkor a telivércsikók jártatópályás irányított felnevelésének neveztek.

Rádoki József és munkatársai által kidolgozott gyakorlat szerint, a csikók anyjukkal az első hét után egy természetes környezetű jártató pályára kerültek, ezzel elkezdődött fokozatos mozgatásuk. A lehetőség szerinti 800-1000 m- es ovális alakú pályán időjárástól függetlenül, napi rendszerességgel mozgatták le a lovakat. Rádoki a mozgás szükségességét fontosnak tartotta, és bebizonyította, hogy a napi jártatópályás mozgatás, az erőnlét, edzettség megszerzéséhez elengedhetetlenül szükséges. Ezentúl a mozgatás hatására nem várt gyógyulási folyamatok indultak el. Rádoki József ezzel a felnevelési gyakorlattal mind a galopplovakná, mind az ügetőknél sikereket ért el.

Imperial felnevelése után ai alagi tréningtelepre került. Itt trénere a fiatal Aperianov Zakariás lett. A sárga mén lovasával, Németh Ferenccel és Gelics Mihállyal sorra nyerte a nagy versenyeket. Lenyűgöző megjelenéséhez, alkati nagyságához csodálatosan illeszkedett nyugodtsága, szelídsége, idegnélküli jámbor természete. Ebben a telivérben minden összpontosult, ami pályafutása alatt szereplését és eredményeit biztosította.

Kép Imperial Németh Ferenccel.

Rendkívüli egyed, galoppja olyan térölelő, hogy mellette minden hazai ló vágtája eltörpült. Nem mindig indult jól, de felgyorsulási készsége hatalmas volt. Ha a mezőnytől elmaradt, gyorsan képes volt az élre kerülni. Széles szügye, izmos háta és ágyéka, rendkívül nagy deréktája, az átlagnál hosszabb lábai lehetővé tették az utóbbi évszázad páratlan sikereinek elérésére. Emellett látványosan szép mén volt. Csillogó sárga szőrét öt helyen díszíti fehér folt. Az egyik a fején, a négy lábán pedig egyforma magasságban messzire világító fehér szőr ragyogott.

Eredményei hazai versenyeken:

1962: kétévesként, négy verseny - négy győzelem.

1963: négy verseny - négy győzelem.

1964: három verseny - három győzelem.

Eredményei nemzetközi, külföldi versenyeken:

1962: Prága, Prága, Bécs - három győzelem.

1963: kétszer startolt Bécsben - két győzelem, Berlinben - győztes, Baden-Badenben helyezetlen, és egy II. helyezés, Washingtonban - helyezetlen.

1964: München, Hamburg - győzelem, Düsseldorf - II. helyezés, Malmőben - győzelem.

Imperial utolsó versenyén 1964. augusztus 30- án Baden- Badenben futott helyezetlenül. Érzékeny szervezetén kiütközött a sok utazás és a versenyzés fáradalma. A három éven át tartó, diadalútjának a végéhez ért a ragyogó képességű telivér, amelynél jobb és eredményesebb galopp versenyló több emberöltő óta nem volt hazánkban.

Kép A versenyzés után lekerült a pályáról, és fedezőmén lett a Bábolnai ÁG- hoz tartozó kerteskői telivér ménesben. Imperial tenyésztési ideje alatt több mint 350 utóda született. Több csikója nyert Magyar Derbyt, de egy sem érte el apja sikereit. Egyik legjobb fia a külföldi kancától született Prince Ippi volt, a németországi híres Röttgeni Ménes tulajdonaként. Ippi szép eredményeket ért el, többek között három éves korában fölényesen megnyerte a kölni Európa Nagydíjat. Később fedezőmén lett a Röttgeni Ménesben.

Imperial matuzsálemi kort élt meg, 29 éves korában a Kerteskői Ménesben altatták el. Szívét Kerteskőn temették el, csontvázát Bábolnán tekinthetjük meg.

 További híres magyar telivérek:

 

 KépDirektor(HUN). Születési éve: 1956. Szín/nem: sárga mén. Apja: Dukat(1947, HUN), Anyja: Rio Ritta (1943, HUN).

Kép Turbo(HUN). Születési éve: 1978.  Apja: Rustan(1968, HUN), Anyja: Tribunka (1966, RUS). A Magyar és Osztrák Derby győztese.

Az osztrák St. Legerben Turbo és Araszlán végzett az első két helyen. Turbo bérletként a németekhez került. Nyugat-német Gr versenyekben elért helyezései figyelemre méltóak.

1985-ben tér vissza Turbo Szenttamásra. Öt idényben fedez.

Kép BotondHUN). Születési éve: 1939. Apja: The Black Abbot (1926, GB), Anyja: Paradian (1932, GB). 1942: Magyar Derby győztese.

Kép Isztopirin(HUN). Születési éve: 1968. apja: Imperial (1960, HUN), Anyja: Tabletta (1962, HUN).

Kép Naplopó(HUN). Születési éve: 1923. Apja: Pazman(1916, AUT),  Anyja: Napkelet (1917, HUN). Magyar Derby győztese.

Kép Nem Igaz (HUN). Születési éve: 1963.  Apja: Nostradamus (1951, GER), Anyja: Duble (1952, HUN). Magyar Derby győztes.

Kép Nemo kapitány (HUN). Születési éve: 1964. Apja: Nostradamus (1951, GER), Anyja: Margaréta (1956, HUN).

Kép Robert Endre (HUN). Születési éve: 1945. Apja: Atout Maitre (1936, FR), Anyja: Helia (1937, GB). Alagi díj, Magyar Derby győztese.

Kép Roppant (HUN). Születési éve: 1952. Apja: Robert Endre (1945, HUN), Anyja: Pansy (1944, HUN). Magyar Derby, Magyar St.Leger és Milleniumi díj győztese.

Kép Muskátli (HUN). Születési éve: 1965. Apja: Ataturk (1951, GER), Anyja: Messalina (1953, GER). Kancadíj győztese.

Kép Andor (HUN). Születési éve: 1977. Apja: Jolly Jet (1963, USA), Anyja: Anda (1970, HUN).

 

Kép Tikkasztó (HUN). Születési éve: 1986. Apja: Karakorum( 1973, HUN), Anyja: Tilinko (1980, HUN). Szín/nem: Pej mén.

 

Kép Muscadin (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Turbo (1978, HUN), Anyja: Muszlin (1984).

 

Kép Komár (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Artist, Anyja: Komédia.

 

 KépBridzs(HUN). Születési éve: 1992. Apja: Waterfield (1984, GB), Anyja: Baccara (1986, HUN).

 

Kép Andrásfi(HUN). Születési éve: 1993. Apja: Jolly Groom (1984, USA), Anyja: Alamana(1981).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Google Sketchup Beginners Practical Modeling

(HerbertSuB, 2022.07.18 06:46)

She doesn t tell me about her family conflicts.


https://replit.com/@specmu1979/Avanafil-Stendra-Price-4
https://replit.com/@specmu1979/Kegunaan-Stendra-1
https://replit.com/@specmu1979/Stendra-200-Mg-Side-Effects
https://replit.com/@specmu1979/Avanafil-Stendra-Harga-2
https://replit.com/@specmu1979/Stendra-Highest-Mg
https://replit.com/@specmu1979/Compare-Stendra-And-Viagra-1
https://replit.com/@specmu1979/Stendra-Generico-4
https://replit.com/@specmu1979/What-Is-The-Side-Effects-Of-Stendra
https://replit.com/@specmu1979/Stendra-Generic-Name
https://replit.com/@specmu1979/Dosage-Of-Stendra
https://replit.com/@specmu1979/Stendra-Release
https://replit.com/@specmu1979/Stendra-Generico-Preco-2
https://replit.com/@specmu1979/Stendra-Loyalty-Card-From-Abbott
https://replit.com/@specmu1979/Stendra-Order-2
https://replit.com/@specmu1979/Does-Stendra-Work-Better-Than-Viagra


https://paste2.org/BmZ8ZtLA
https://controlc.com/04f4bff5
https://pastelink.net/f0275u4p
http://cpp.sh/2gewp
https://techplanet.today/post/blindspot-only-9-left

cannabis seeds not germinating in soil

(MarcusBrind, 2022.07.18 04:24)

5 Cresco Labs Inc. Where to get cbd oil in indiana. Originally from California, the ACDC hemp variety is a hybrid naturally rich in CBD. [url=https://medicalcannabis-science-research-risks.com/witty-og-kush-seeds/]https://medicalcannabis-science-research-risks.com/witty-og-kush-seeds/[/url]

Wphqgg oqyycc

(Dsetbv, 2022.07.18 03:22)

buy baricitinib 4mg online - <a href="https://baricibd.com/">order baricitinib without prescription</a> buy lisinopril online

asdfgh

(DonaldCar, 2022.07.18 01:20)

<a href=https://krutiminst.ru/>накрутка лайков в инстаграме платно</a>

cbd oil help psoriasis

(JordonloyaL, 2022.07.18 01:15)

On the downside, the delivery charge and insurance fee cost 8. And surprisingly, still one of the best-reviewed even by the likes of picky Reddit users. Though the site is registered in The Netherlands, the company is actually based in the U. <a href=https://marijuana-seeds-for-sale.com/eves-bush-strain/>https://marijuana-seeds-for-sale.com/eves-bush-strain/</a>

asdfgh

(DonaldCar, 2022.07.17 22:30)

<a href=https://krutiminst.ru/>instagram подписчики бесплатно</a>

how long does cbd gummies stay in your body

(JohnnyMic, 2022.07.17 22:06)

Formukong EA, Evans AT, Evans FJ. The shed-like structure impossible to miss on the south side of Sullivans Cove at Franklin Wharf is in fact Australia s longest floating pontoon, completed in 2015. This ensures maximum grow surface spread and enough light for optimal flowering across all branches. <a href=https://marijuana-seed.net/pink-panther-seeds/>pink panther seeds</a>

asdfgh

(DonaldCar, 2022.07.17 19:40)

<a href=https://krutiminst.ru/>накрутить лайки онлайн</a>

how to weed and seed your lawn

(Terrytheor, 2022.07.17 18:54)

Joy Organics offers USDA Certified Organic CBD oils in three concentrations 450mg, 900mg, or 1,350mg. Even in our most progressive states, however, the law is far from simple. Some people have complained that it takes even three weeks for their seeds to arrive. <a href=https://marijuanasaveslives.org/adamantium-seeds/>https://marijuanasaveslives.org/adamantium-seeds/</a>

asdfgh

(DonaldCar, 2022.07.17 15:48)

<a href=https://krutiminst.ru/>как накрутить подписчиков в инст</a>

is there a grass seed that kills weeds

(DevinVar, 2022.07.17 15:46)

What s special about Medterra is the company s partnership with the Hemp Pilot Research Program. There is an average delivery time of 10 days. 75 oz foaming pet claw cleaner is non-toxic and formulated to kill 99. <a href=https://marijuana-max.com/high-times-marijuana-seeds/>high times marijuana seeds</a>

GrantSox

(GrantSox, 2022.07.17 13:48)

http://pinebeltchevrolet.biz.xx3.kz/go.php?url=https://reduslim.at/
https://visma-oil.ru/bitrix/redirect.php?event1=click_to_call&event2=&event3=&goto=https://reduslim.at/
https://epraktika.ru/bitrix/redirect.php?goto=https://reduslim.at/
http://disneyland.moretravel.ru/bitrix/redirect.php?goto=https://reduslim.at/
https://maps.google.ne/url?sa=t&url=https://reduslim.at/

seeds and stems of weed

(Anthonyrhync, 2022.07.17 12:33)

The immune system controls allergic reactions; when it functions normally, it can distinguish from harmful and safe compounds to eliminate potential dangers. Things to look for on lab results. Also, its prices are not the lowest in the market. <a href=https://marijuanabb.com/napa-nectar-cbd-tincture/>https://marijuanabb.com/napa-nectar-cbd-tincture/</a>

GrantSox

(GrantSox, 2022.07.17 12:20)

http://svaret.free.fr/links/go.php3?url_id=279&url=http%3a%2f%2freduslim.at
https://www.yarobltour.ru/transition.php?post=https://reduslim.at/
https://donarch.ru/bitrix/redirect.php?goto=https://reduslim.at/
https://bavaria-munchen.com/goto.php?url=https://reduslim.at/
http://www.yarskonline.ru/redire.php?url=https%3A%2F%2Freduslim.at

Re: Re:

(WilliamFut, 2022.07.17 10:19)

<a href=https://runguiretuarea.cf/post/Ielts-Writing-Important-Tips-And-Ideas-To-Fans>Ielts Writing Important Tips And Ideas To Fans</a>
<a href=https://ercounbinega.gq/post/Ultimos-Ensayos-Para-Ipad-Para-Estudiantes>Ultimos Ensayos Para Ipad Para Estudiantes</a>
<a href=https://lolacandko.ga/post/Top-10-Tips-To-Build-A-Story>Top 10 Tips To Build A Story</a>
<a href=https://carwayhandplaton.gq/post/4-Regeln-F-R-Dich>4 Regeln F R Dich</a>
<a href=https://walteseredfo.ga/post/6-Ideias-De-Neg-Cios-Para-Voc-Ler>6 Ideias De Neg Cios Para Voc Ler</a>
<a href=https://perfteder.ml/post/La-Filosofia-Di-Una-Famiglia-Tossica>La Filosofia Di Una Famiglia Tossica</a>
<a href=https://padecuddmitt.ga/post/Vita-Activa-Di-Pittura>Vita Activa Di Pittura</a>
<a href=https://kindvepossanddescni.tk/post/Jura-Klausur-Schreiben-F-R-Mehr-Netto-Vom-Brutto>Jura Klausur Schreiben F R Mehr Netto Vom Brutto</a>

organic cbd oil for dogs amazon

(DanielWroke, 2022.07.17 09:23)

Every year, thousands head to Melbourne Park to watch the superstars of tennis battle it out in the fierce summer heat for the southern hemisphere s only Grand Slam tournament. How to Feminize Seeds Tutorial. Some popular fem seeds are. <a href=https://localcbdusa.com/cbd-oil-for-pregnant-dogs/>cbd oil for pregnant dogs</a>

cbd oil and pre employment drug testing

(BillySed, 2022.07.17 06:15)

ANVISA said it has not requested the association to stop, but rather to adhere to the regulations published in 2019. It s not a dry oil, at one end of the spectrum, and not a rich, heavy facial oil on the other. However, most cannabis seed banks will ship to the USA, claiming that their seeds are for research or collectible purposes only. <a href=https://lizavetacbd.com/original-420-brand-cbd-infused/>original 420 brand cbd infused</a>

легал порно сайт

(AngelClono, 2022.07.17 06:04)

скрытые порно сайты https://chaostub.com/ порно сайт целки

<a href=https://masa4173.blog.ss-blog.jp/2010-04-08?comment_success=2022-07-17T11:27:33&time=1658024853>рус порно сайт</a>
<a href=https://acquistokamagra.net/2020/cialis-super-active-il-buono-e-il-cattivo/#comment-4402>смотреть порно сайт кончающие</a>
<a href=http://muave.com.vn/index.php?topic=808.new#new>сайт порно мвд</a>
<a href=http://foro.testdevelocidadinternet.com/viewtopic.php?f=3&t=1598920>топ бесплатных порно сайтов</a>
<a href=https://v1.jmlab.jp/redmine/boards/4/topics/29420>порно сайт полные</a>
<a href=https://cantoalajavi.cl/con-los-pies-en-la-tierra-y-el-canto-en-el-puelche/#comment-17288>порно приват сайты</a>
<a href=https://friendsjdclibrary.org/index.php/2021/03/09/welcome-to-cloudways/#comment-224>порно сайт волосами</a>
<a href=http://24tov.com.ua/forum/viewtopic.php?f=12&t=49079&p=209831#p209831>бесплатные порно сайты мира</a>
<a href=https://facilities.solutions/forums/topic/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%b9%d1%82-%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%b2%d1%8c/>порно сайт любовь</a>
<a href=https://hamidrezasotoudeh.com/product/essential-grammar-in-use/?captcha=failed#comments>порно комиксы лучшие сайты</a>
63_d46f

Re: Re:

(WilliamFut, 2022.07.17 03:10)

<a href=https://getsrarapi.ml/post/The-Meaning-Of-Colors-For-An-Exam-Essay>The Meaning Of Colors For An Exam Essay</a>
<a href=https://msonelculabartro.ml/post/Mon-Test-De-Pr-Pa-Pcsi>Mon Test De Pr Pa Pcsi</a>
<a href=https://ragetochardidesc.tk/post/La-Laurea-Di-Francesco-De-Rose-25>La Laurea Di Francesco De Rose 25</a>
<a href=https://avsubrahanse.ga/post/Liderazgo-Y-Trabajo-En-Televisi-N>Liderazgo Y Trabajo En Televisi N</a>
<a href=https://prepsednehydre.ml/post/6-Apps-F-R-Endzone>6 Apps F R Endzone</a>
<a href=https://etindrivovizro.tk/post/Schreibplan-F-R-Vater>Schreibplan F R Vater</a>
<a href=https://mingregefrockpul.ml/post/3-Tricks-To-Write-A-Topic-Sentence>3 Tricks To Write A Topic Sentence</a>
<a href=https://tenomamid.ml/post/Apps-Zum-Schreiben-F-R-Mehr-Zeit-Zum-Schreiben>Apps Zum Schreiben F R Mehr Zeit Zum Schreiben</a>

cbd oil blaine

(BrianVoils, 2022.07.17 03:06)

You don t have much to lose when you work through I Love Growing Marijuana or any of our personal recommendations. PayPal has no further comment to add on this. Seed banks provide seeds from a variety of different breeders. <a href=https://libertytreecbd.com/cbd-oil-cancer-dogs/>cbd oil cancer dogs</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59

Következő »