Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Híres Magyar Telivérek

 

1. Kincsem, a magyar "csodakanca" élete:

Kép Kincsem, a legyőzhetetlen "csodakanca", 1874. március 17-én született Tápiószentmártonban, gróf Blaskovich Ernő birtokán. Kincsem apja egy Cambuscan nevű import angol telivér volt, akit 1871-ben vásárolt meg Francis Cavaliero a Kisbéri Ménes számára.

Anyja: Water Nymph, az ozorai Esterházy-ménes kancája, 1873-ban vitték Kisbérre tenyészteni.

Annak ellenére, hogy a Blaskovich családban mindenki lovakat tenyésztett és hajtott, Kincsem tehetségét mégsem ismerték fel, így egyéves korában gazdája el akarta adni, de senki nem vette meg. Ennek köszönheti csodás karrierjét.

Kincsem karrierje 1876-ban kezdődött, ekkor 2 éves volt. Trénere az Angliából hazatelepült Hesp Róbert volt. Legkedvesebb társa egy fekete-fehér nőstény cica volt, aki nélkül egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Kincsem kissé "bogaras" és kényes jószág volt, különösen a vízre volt érzékeny.

Kétévesen versenyzett és győzött. innentől kezdve 4 éven át -1876 és 1879 között - 54 versenyen indult és azt mind meg is nyerte.

Kép Kincsem versenykarrierje során beutazta egész Európát. Sokszor levegőtlen vagonokban utazott órákon át és mégis mindig ő volt a legjobb.

Legnagyobb sikereit: Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban érte el.

1876. június 21. és október 29-e között versenyzett és nyert Prágában, Hamburgban, Hannoverben, Frankfurtban, Baden Badenben, Bécsben, Sopronban és Budapesten. 3 évesen győzött az Osztrák Derbyn, Pozsonyban, Baden-Badenben és a Budapesti Szt. Leger versenyen is.

Kép 4 évesen Bécsben kezdte a versenyszezont, 1878. április 22-én versenyen szerepelt vereség nélkül. Egyedül a francia tenyésztésű, 4 éves Verneiult tartották hasonló képességűnek. Augusztus 1-jén a Goodwood Cup futamon Kincsemnek Verneuil-jel kellett volna kiállnia, aki előzőleg megnyerte az Ascont Gold Kupát. A verseny előtti napokban Verneiul megsérült, így Kincsem könnyedén győzött.

Egyik nevezets futása szeptember 9-én Baden-Badenben történt. Gróf Hugo Henckel lova Prince Giles The First fej-fejt végzett vele, a bírák holtversenyt állapítottak meg. Blaskovich Ernő nem fogadta el ezt az eredményt. Abban az időben, ha az egyik tulajdonos nem fogadta el az eredményt és a díjat sem akarta megfelezni, kérhették az újrafutást. Egyes források szerint, rögtön a futam után, lefutották még egyszer és ekkor a kitűnő formában lévő Kincsem 6 hosszal megnyerte a 3200 méteres távot. Kincsem egyáltalán nem tartozott a gyengébbik nemhez, hiszen gyepen az összes mént is csúfosan megverte, akár egy kilométernél rövidebb, akár 4000 méter volt a verseny távja.

5 évesen 12-szer állt rajthoz, többek között Berlinben, Frankfurtban és Baden-Badenben.

6 évesen is futtatni szerették volna, de a felkészülések során kiderült, hogy lábai nem egészségesek, ízületei elkoptak. Ekkor új korszak kezdődött számára: tenyészkancaként bizonyíthatott.

Tápiószentmártonba küldték, ahol 5 csikónak adott életet. 3 csikó a híres Buccaneer utódja, 2 pedig egy Doncaster nevű méntől született.

Kincsem első csikója, Budagyöngye 1882-ben született. Ez a kanca is sok győzelmet aratott. Következő csikója: Ollyan Nincs (kanca), sok sikert ért el a versenypályákon.

1884-ben Kincsem rövid "szünetet tartott", de 1885-ben világra jött Talpra Magyar. Ez a csődőr eredményes fedezőmén lett.

1886-ban látta meg a napvilágot Kincsőr (Apja: Doncaster). A fiatal csődőr korai halála miatt sajnos nem érhetett el eredményeket.

A csodakanca utolsó csikója: Kincs, aki 1887-ben született. Kincs lánya Napfény eredményes versenyló lett.

Sajnos utolsó ellése után Kincsem egészsége meggyengült. Gyomor és bélgőrcsök kínozták. 1887. március 17-én 13. születésnapján súlyos kólikarohamban múlt ki.

 

2. Imperial a "pompás mén" története:

Kép Intermezzo(HUN). Születési éve: 1944. Apja: Caissot(1923, GB), Anyja: Alcyone(1934, GB). Szín/nem: sárga mén.

 A véletlen szülőatya lehet mindennek. Ha hinni tudunk Intermezzo kalandos megtalálásában, versenyzésében, és megismerjük két utódjának Iminek és Imperiálnak a történetét.

A második világháborút követő lótenyésztés és versenyzés nehéz, szinte kilátástalan helyzetből indult. A háborús károk, az eltűnt vagy megsemmisült versenyló -anyag után, jóformán elölről kellett kezdeni mindent. Felkutatták az eltűnt lovakat és helyreállították a valaha szép istállói épületeket, az impozáns tribünök, és versenypályák környékét.

Tulajdonképpen innen indult el Imperiál, a kor kimagasló telivérjének története. kezdjük az elejéről:

Az elveszettnek hitt galopplovat, Intermezzot megtalálták. 1944-ben született (Caissot-Alcyone) szülőktől klasszis származású, szép küllemű mén hivatott volt nagy teljesítmények elérésére. A nemes állatot valahol Martonvásár környékén találták meg, ahol igába fogva végezte napi munkáját. A szénahordás, az igahúzás sem tudta megtörni erős szervezetét, aki  a majdani Imperiálnak volt a nagyapja. Intermezzo II 1946-ban kétéves korában, váltakozó formában futott, több jelentős rangú versenyt nyert, de nem boldogult Mincivel, a pompás kancával, aki a Magyar Derbyben nem engedte szerephez jutni. Intermezzo későbbi eredményei elmaradtak a vártaktól, ezért apaméni szerepre kényszerült.

A ménesben a "házastársa", a hajdani Minci lett és ebből a párosításból született meg: Imi.

Kép Imi(HUN). Születési éve: 1953. Apja: Intermezzo(1944, HUN), Anyja: MInci(1944, HUN).

Imit Dióspusztán nevelték fel. Már éves csikó korában felfigyeltek rá, kétéves korában küllemével, kivételesnek látszó képességeivel ragadtatta meg a szakemberek figyelmét. Versenyzésének első évében négyszer győzött egymásután, és ezt követően sorra nyerte a legnagyobb hazai és külföldi versenyeket. Az 1956-ról 1957-re váltó időszakban csodálatosan szép lóvá fejlődött, izmosabb, erősebb lett, mint valaha. 1957 áprilisában egy váratlan baleset érte: ínrándulást szenvedett, rövid időn belül versenyképtelenné vált. Így Apátpusztára került, ahol apaméni feladatot teljesített. Azután megjelentek az első utódai, melyek közül a legkiemelkedőbb egy arányaiban harmonikua, sárga mén: Imperiál.

1958 novemberében Banos György és Pál János Olaszországba indultak, hogy telivér mént és  egy-két vemhes kancát vásároljanak  a magyar telivértenyésztés minőségi fejlesztése céljából. Egy telivér mént és két vemhes kancát valamint egy versenypályáról lekerült, jó származású kancát sikerült vásárolniuk. A két vemhes kanca, Hurry és Statira Kisbérre került, ahol szép, és a későbbi időkben jó eredményt elért csikóknak adott életet. Ezt követően a ménes akkori vezetője, Rádoki József, Hurryt Imihez párosította. ennek eredményeként született meg 1960. február 14- én Imperial.

Kép Imperial(HUN). Születési éve: 1960. Apja: Imi(1953, HUN), Anyja: Hurry(1952, ITY).

 

 A Kisbéri ménesben napvilágot látott kis telivér méncsikó már a születésekor is érdekes jelenség volt. Darabos, csontos, mind a négy lába magasan kesely, éktelen nagy hókával a fején. Amit a tenyésztők rossz ómennek tartanak, az mind megvolt a sárga kis méncsikón.

Imperial a szakszerű gondoskodást követően szépen fejlődött, erősödött, és Hurry mellett, elkezdhette azt a rendszeres mozgástm amit akkor a telivércsikók jártatópályás irányított felnevelésének neveztek.

Rádoki József és munkatársai által kidolgozott gyakorlat szerint, a csikók anyjukkal az első hét után egy természetes környezetű jártató pályára kerültek, ezzel elkezdődött fokozatos mozgatásuk. A lehetőség szerinti 800-1000 m- es ovális alakú pályán időjárástól függetlenül, napi rendszerességgel mozgatták le a lovakat. Rádoki a mozgás szükségességét fontosnak tartotta, és bebizonyította, hogy a napi jártatópályás mozgatás, az erőnlét, edzettség megszerzéséhez elengedhetetlenül szükséges. Ezentúl a mozgatás hatására nem várt gyógyulási folyamatok indultak el. Rádoki József ezzel a felnevelési gyakorlattal mind a galopplovakná, mind az ügetőknél sikereket ért el.

Imperial felnevelése után ai alagi tréningtelepre került. Itt trénere a fiatal Aperianov Zakariás lett. A sárga mén lovasával, Németh Ferenccel és Gelics Mihállyal sorra nyerte a nagy versenyeket. Lenyűgöző megjelenéséhez, alkati nagyságához csodálatosan illeszkedett nyugodtsága, szelídsége, idegnélküli jámbor természete. Ebben a telivérben minden összpontosult, ami pályafutása alatt szereplését és eredményeit biztosította.

Kép Imperial Németh Ferenccel.

Rendkívüli egyed, galoppja olyan térölelő, hogy mellette minden hazai ló vágtája eltörpült. Nem mindig indult jól, de felgyorsulási készsége hatalmas volt. Ha a mezőnytől elmaradt, gyorsan képes volt az élre kerülni. Széles szügye, izmos háta és ágyéka, rendkívül nagy deréktája, az átlagnál hosszabb lábai lehetővé tették az utóbbi évszázad páratlan sikereinek elérésére. Emellett látványosan szép mén volt. Csillogó sárga szőrét öt helyen díszíti fehér folt. Az egyik a fején, a négy lábán pedig egyforma magasságban messzire világító fehér szőr ragyogott.

Eredményei hazai versenyeken:

1962: kétévesként, négy verseny - négy győzelem.

1963: négy verseny - négy győzelem.

1964: három verseny - három győzelem.

Eredményei nemzetközi, külföldi versenyeken:

1962: Prága, Prága, Bécs - három győzelem.

1963: kétszer startolt Bécsben - két győzelem, Berlinben - győztes, Baden-Badenben helyezetlen, és egy II. helyezés, Washingtonban - helyezetlen.

1964: München, Hamburg - győzelem, Düsseldorf - II. helyezés, Malmőben - győzelem.

Imperial utolsó versenyén 1964. augusztus 30- án Baden- Badenben futott helyezetlenül. Érzékeny szervezetén kiütközött a sok utazás és a versenyzés fáradalma. A három éven át tartó, diadalútjának a végéhez ért a ragyogó képességű telivér, amelynél jobb és eredményesebb galopp versenyló több emberöltő óta nem volt hazánkban.

Kép A versenyzés után lekerült a pályáról, és fedezőmén lett a Bábolnai ÁG- hoz tartozó kerteskői telivér ménesben. Imperial tenyésztési ideje alatt több mint 350 utóda született. Több csikója nyert Magyar Derbyt, de egy sem érte el apja sikereit. Egyik legjobb fia a külföldi kancától született Prince Ippi volt, a németországi híres Röttgeni Ménes tulajdonaként. Ippi szép eredményeket ért el, többek között három éves korában fölényesen megnyerte a kölni Európa Nagydíjat. Később fedezőmén lett a Röttgeni Ménesben.

Imperial matuzsálemi kort élt meg, 29 éves korában a Kerteskői Ménesben altatták el. Szívét Kerteskőn temették el, csontvázát Bábolnán tekinthetjük meg.

 További híres magyar telivérek:

 

 KépDirektor(HUN). Születési éve: 1956. Szín/nem: sárga mén. Apja: Dukat(1947, HUN), Anyja: Rio Ritta (1943, HUN).

Kép Turbo(HUN). Születési éve: 1978.  Apja: Rustan(1968, HUN), Anyja: Tribunka (1966, RUS). A Magyar és Osztrák Derby győztese.

Az osztrák St. Legerben Turbo és Araszlán végzett az első két helyen. Turbo bérletként a németekhez került. Nyugat-német Gr versenyekben elért helyezései figyelemre méltóak.

1985-ben tér vissza Turbo Szenttamásra. Öt idényben fedez.

Kép BotondHUN). Születési éve: 1939. Apja: The Black Abbot (1926, GB), Anyja: Paradian (1932, GB). 1942: Magyar Derby győztese.

Kép Isztopirin(HUN). Születési éve: 1968. apja: Imperial (1960, HUN), Anyja: Tabletta (1962, HUN).

Kép Naplopó(HUN). Születési éve: 1923. Apja: Pazman(1916, AUT),  Anyja: Napkelet (1917, HUN). Magyar Derby győztese.

Kép Nem Igaz (HUN). Születési éve: 1963.  Apja: Nostradamus (1951, GER), Anyja: Duble (1952, HUN). Magyar Derby győztes.

Kép Nemo kapitány (HUN). Születési éve: 1964. Apja: Nostradamus (1951, GER), Anyja: Margaréta (1956, HUN).

Kép Robert Endre (HUN). Születési éve: 1945. Apja: Atout Maitre (1936, FR), Anyja: Helia (1937, GB). Alagi díj, Magyar Derby győztese.

Kép Roppant (HUN). Születési éve: 1952. Apja: Robert Endre (1945, HUN), Anyja: Pansy (1944, HUN). Magyar Derby, Magyar St.Leger és Milleniumi díj győztese.

Kép Muskátli (HUN). Születési éve: 1965. Apja: Ataturk (1951, GER), Anyja: Messalina (1953, GER). Kancadíj győztese.

Kép Andor (HUN). Születési éve: 1977. Apja: Jolly Jet (1963, USA), Anyja: Anda (1970, HUN).

 

Kép Tikkasztó (HUN). Születési éve: 1986. Apja: Karakorum( 1973, HUN), Anyja: Tilinko (1980, HUN). Szín/nem: Pej mén.

 

Kép Muscadin (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Turbo (1978, HUN), Anyja: Muszlin (1984).

 

Kép Komár (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Artist, Anyja: Komédia.

 

 KépBridzs(HUN). Születési éve: 1992. Apja: Waterfield (1984, GB), Anyja: Baccara (1986, HUN).

 

Kép Andrásfi(HUN). Születési éve: 1993. Apja: Jolly Groom (1984, USA), Anyja: Alamana(1981).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

rdp

(ErnestseamI, 2022.10.03 10:12)

<a href=https://omgo.io>rdp</a>

Are CBD Gummies Legal In Ny

(AngelVok, 2022.10.03 09:38)

However, choosing which indoor seeds to opt for can be complicated with the abundant indoor seeds available on the market. CBD is also helpful in regaining a pet s appetite. If you ingest at least one serving daily, you should see noticeable results after about three weeks. <a href=https://cannabis-licenses.com/tommy-chong-cbd-gummies/>https://cannabis-licenses.com/tommy-chong-cbd-gummies/</a>

эротика нудисты

(FrankAbrax, 2022.10.03 08:44)

натуральная порнуха https://seksimir.xyz/ скачать видео секс малолетка <a href=https://seksimir.xyz/>порно</a> эро порно фото

<img src="https://seksimir.xyz/picture/Proveril-glubinu-kazhdoi-dyrki-Beleniko.jpg">

<a href=http://exodyus.com/index.php?/topic/188-goddag-03112021/page/156/#comment-123661>порнуха снята</a>
<a href=https://madeinoregoncity.com/hello-world/#comment-2839>япон эро порно</a>
<a href=http://alphawindowsmanchester.co.uk/hello-world/#comment-5778>секс видео смотреть русский девушке</a>
<a href=https://www.drchytravanand.com/eat-your-way-to-glowing-skin/#comment-7720>где хорошая порнуха</a>
<a href=https://kconfig.org/-yvwR>секс по дружбе скачать</a>
<a href=https://www.licensespot.com/blog/fastspring-integration?__r=8daa4f5a8e2b3f5>скачать секс порно лесбиянки</a>
<a href=https://sunnyzappy.com/en/product/autentic-vase-in-different-colors/>секс видео дрочила</a>
<a href=http://shina26.com/forum/messages/forum4/topic3/message351733/?result=reply#message351733>порнуху блядь</a>
<a href=https://chemmy.jp/pages/3/step=confirm/b_id=7/r_id=1/fid=cae409c4c57170d513647feda0338a9d>порево класс</a>
<a href=https://digi-help.com/top-5-tips-and-apps-to-hack-whatsapp-messenger/#comment-3558>эро мама порно рассказы</a>
68_c11b

watch movies apps

(CamillaBic, 2022.10.03 08:36)

куда катится мир?

---
Замечательно, это забавное мнение my watch movies, old movies watch а также [url=http://edm.singtaomagazine.com/system/core/clickurl?a=cjdvaDBrZnVxS3JJNnFQNkhOMkJNM2dWNFgxQm9FUHY=&u=Www.r66.7-dj.com%2Fcgi-pww%2Fg_book.cgi%3Fpass%3D%26amp]click[/url] watch com movies

sdfghjk

(Altonsaifs, 2022.10.03 07:35)

Loan restructuring - the lender's actions to change the terms of the loan repayment. These actions are primarily aimed at facilitating debt service. The most common type of restructuring is the prolongation of the loan, in some cases, banks go to reduce the interest rate on loans issued. Most often, borrowers apply to the bank for mortgage restructuring. If you roll over your mortgage, your monthly payment will be decreased, but by increasing the length of your loan, your total interest payments will be higher. As a result, the total amount of payments on the restructured loan will be higher than it would have been without the restructuring.
If the client wants to restructure his loan, but the bank for some reason does not agree to it, he can try to refinance it at another bank. Some banks refinance loans made by other credit institutions.

<a href=https://moneysutra-es.blogspot.com/2022/09/prestamo-de-coche-o-cuotas-que-preferir.html> Préstamo de coche o cuotas que preferir </a>

How Long After Taking CBD Oil Can I Drink Water

(KennethBoals, 2022.10.03 07:11)

Additionally, RSO is not free from the other side effects of THC consumption, including red eyes, dry mouth, memory loss, paranoia, anxiety, and low blood pressure. Payment using bank cards and online bank transfers are also available. The tastiest CBD gummies on the market. <a href=https://cannabis-legalization.com/cbd-oil-for-sore-muscles/>cbd oil for sore muscles</a>

фильмы вместе онлайн

(Sallyhor, 2022.10.03 06:36)

лан посмотрим

---
Замечательно, это очень ценный ответ фильм онлайн 1, фильм онлайн идиократия или <a href=https://xn--yckc2auxd4b0704cti1b.jp/2021/01/03/%e3%83%81%e3%83%aa%e3%83%bc%e3%82%ba%e3%83%8d%e3%83%83%e3%83%88%e5%8f%96%e5%bc%95%e6%89%80%e3%81%ae%e7%99%bb%e9%8c%b2%e6%96%b9%e6%b3%95/>click</a> фильм эротика онлайн

большое спасибо

(KevinCough, 2022.10.03 05:55)

очень давно интересно
_________________

iddaa tek maç nasıl oynanır, <a href=https://tr.playrealtopmoneygame.xyz/>iddaa kupon sonucu sorgulama </a> - basket maçı iddaa nasıl oynanır

Очень советую

(Ronaldtrimb, 2022.10.03 05:48)

<a href=http://emptynestermagazine.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=izi-ege.ru>http://emptynestermagazine.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=izi-ege.ru</a>

Hometown Hero CBD Gummies

(LloydVen, 2022.10.03 04:45)

But we ve already touched on that, so let s now turn our attention to CBD and how it could enhance self-awareness further. Small Dogs Cats. No , anyone asking is CBD oil legal in China. <a href=https://cannabiskingsofficial.com/absolute-nature-cbd-oil/>absolute nature cbd oil</a>

polysweet porn

(AaronPebra, 2022.10.03 03:01)

Замечательно, это очень ценное мнение

---
По моему мнению Вы не правы. Я уверен. Могу это доказать. Пишите мне в PM, обсудим. bbw porn, reislin porn а также <a href=http://sunhousing-re.jp/2018/10/29/hello-world-2/>http://sunhousing-re.jp/2018/10/29/hello-world-2/</a> porn site

Weed Seed Dormancy

(Albertenron, 2022.10.03 02:18)

LOVE your work and presence. Growing Cannabis Seeds in California. CBD Gummies are a fantastic way to consume cannabidiol. <a href=https://cannabisheaven.org/how-to-take-seeds-out-of-weed/>https://cannabisheaven.org/how-to-take-seeds-out-of-weed/</a>

woodman porn

(AaronPebra, 2022.10.03 01:28)

Мне кажется, вы ошиблись

---
когда-то посмотрю, и потом отпишусь boruto porn, disney porn а также <a href=https://www.rivernews.com.ar/la-palabra-de-manuel-lanzini/>click</a> porn sister

https://34.87.76.32:889/

(ThomasUsaph, 2022.10.03 00:42)

<a href=https://34.87.76.32:889/>https://34.87.76.32:889/</a>
https://34.87.76.32:889/

Arpuzz wxqqrc

(Lwpgha, 2022.10.02 23:43)

methotrexate 2.5mg uk <a href="https://mclopramide.com/">buy reglan online cheap</a> purchase losartan generic

Full Spectrum CBD Gummies

(Waynefum, 2022.10.02 23:32)

Using the right two lanes, take exit 45 to merge onto M-14 W US-23 BUS S toward Ann Arbor. CBD is a hemp plant extract associated with many benefits, such as enhanced muscle recovery, increased relaxation, improved pain management. It s refreshing to see a family business that cares about CBD. <a href=https://cannabisguideusa.com/cbd-oil-for-toenail-fungus/>https://cannabisguideusa.com/cbd-oil-for-toenail-fungus/</a>

Крайне рекомендую

(Ronaldtrimb, 2022.10.02 22:28)

<a href=http://monopolshop.com/bitrix/redirect.php?goto=http://izi-ege.ru>http://monopolshop.com/bitrix/redirect.php?goto=http://izi-ege.ru</a>

loveherfeet porn

(KateBem, 2022.10.02 21:31)

Я считаю, что Вы допускаете ошибку. Давайте обсудим.

---
По моему мнению Вы ошибаетесь. Могу это доказать. konosuba porn, snapchat porn или [url=https://clementmaotakacs.com/there-are-designed-that-hotels-use-only-the-high-technology/]https://clementmaotakacs.com/there-are-designed-that-hotels-use-only-the-high-technology/[/url] ebalovo porn

CBD Gummies For Autism

(DanielNon, 2022.10.02 21:03)

If flavored, we preferred products that used organic and natural flavors whenever possible in lieu of unnatural additives or synthetic flavors. But if your dog already has congestive heart failure, what natural options exist. However, she pointed to her computer monitor. <a href=https://cannabisextractsshop.com/lord-jones-pore-detox-cbd-face-oil/>lord jones pore detox cbd face oil</a>

Alcohol Extracted CBD Oil

(JerryTaf, 2022.10.02 18:37)

However, they remain unregulated by the FDA, leading many consumers to wonder just what exactly they re getting when they purchase CBD oil and, more specifically, how much THC is in CBD oil. John Brigham s old FBI bureau is best liposomal cbd oil fixed on a mahogany board, and the Drug Administration bureau is scattered in the box. The gummies are easily available for everyone on the official website. <a href=https://cannabisdispenseries.com/cost-of-cbd-gummies-for-tinnitus/>cost of cbd gummies for tinnitus</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59

Következő »