Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1. Szenttamási Ménes:

 Kép

 A Törökszentmiklósi Állami Gazdaság telivér ménesét a várostól nyolc kilométerre fekvő ősgyepen, az Imre majorban alapították meg 1963-ban. A ménesbe nem hazai kancák kerültek, hanem külföldről hoztak be jó származású vemhes és vehem nélküli anyakancákat, melyeket a későbbiekben magyar tenyésztésű ménekkel kívántak fedeztetni. A kancákon kívül a következő években külföldön született yearlingek is érkeztek Szenttamásra. Az akkori Német Demokratikus Köztársaságból vásárolt a magyar állam 20 anyakancát - közöttük Adriánt - és yearlingeket (Grünrock, Seebirk, Muskátli) a ménesnek. Oroszországból is érkezett még szintén 20 kanca és 10 csikó, melyek közül kiemelkedik Avance, Ara, Ermitage vagy Tribunka.

Avance(RUS).  Születési ideje: 1966. Apja: Ivory Tower (1959, IRE), Anyja:  Antarktida (1959, RUS). www.pedigreequery.com/avance6

Ara(RUS). Születési ideje: 1966. Apja: Balto (1958, FR), Anyja: (1961, RUS). www.pedigreequery.com/ara3

Ermitage (FR). Születési ideje: 1966. Apja: Exbury (1959, FR). Anyja: Rina (1957). www.pedigreequery.com/ermitage

Tribunka(RUS). Születési ideje: 1966. Apja: Balto (1958, FR), Anyja: Tavria (1961, RUS). www.pedigreequery.com/tribunka

Ara többek között a derby nyerő Aréna és a Kincsem Díjban győztes Arszlán anyja, Tribunka pedig Turbot hozta világra. Ezekben az években még Olaszországból s Angkiából is ide került néhány tenyésztésre szánt telivér.

Szenttamási ménes sikeres időszaka:

A fiatal lovak kiválasztása olyan jól sikerült, hogy az alapítást követő 4-5 éven belül már kiemelt tenyészversenyeket nyertek a Szenttamáson felnevelt lovak. Közéjük tartozik Seebirk és Muskátli is.

Az 1965-ben született Seebirket még yearling korában vették meg Németországban. A fekete mén hároméves korában megnyerte a Káposztásmegyeri Díj, az akkori Munka Ünnepe Díj (ma Batthyány-Hunyadi Díj), és az Alagi Díj mellett megnyerte a Magyar valamint az Osztrák Derbyt, illetve Baden-Badenben a Fürstenberg rennent és Preis der Stadt Baden-Badent.

Fedezőménként csak élete utolsó évében került vissza Szenttamásra.

Muskáli anyja Messalina vemhesen került Németországból Magyarországra. A pej Muskátli Seebirkhez hasonlóan 1965-ben látta meg a napvilágot. Pályafutása során győzött a legnagyobb kétéves versenyekben, majd megnyerte a Magyar Kanca Díjat, a Gróf Széchenyi István Emlékversenyt, a Ménesek Nagydíját (ma Lovaregyleti Díj) és a Budapesti Díjat.

Kép Muskátli(HUN). Születési éve: 1965. Apja: Ataturk (1951, GER), Anyja: Messalina (1953, GER). Kanca Díj győztese. www.pedigreequery.com/muskatli

 

A saját tenyésztésű telivérek az 1970 és 1980-as években érték el a legnagyobb sikereket. A ménes  alapítása utáni időszakban nehezítette az állami kézben lévő  ménes tenyésztését, hogy kiváló származású kancáikhoz nem kaptak igazán eredményes fedezőméneket. Ezekben az években Imperial számított a legjobb magyar fedezőménnek, azonban egyetlen szenttamási kancát sem fedezhetett.

Később azonban Indikátor és a Kincsem vérvonalat képviselő Rustan is Szenttamásra került. Mindkét mén után született egy-egy derby nyerő: Aréna és Turbo.

Kép Turbo(HUN). Születési éve: 1978. Apja: Rustan (1968, HUN), Anyja: Tribunka (1966, RUS).

A legutóbbi évtized a versenypályán:

Az elmúlt 10 évben már csak kisebb sikereknek örülhetett a szenttamási ménes. Ezek közé tartozott, amikor Muscadin (Turbo-Muszlin) 1994-ben harmadik helyet szerzett a Magyar Derbyben.
Kép Muscadin (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Turbo (1978, HUN), Anyja: Muszlin (1984).

Hasonlóan szerepelt 1998-ban Grémium (Turbo-Great),is, ő azonban néhány hónappal később a magyar ST. Legerben már győzni tudott.

Kiemelt versenyt, Kozma Ferenc Emlékversenyt nyert 1996-ban Martinien (Ukaab-Melitta), aki mögött ebben az évben szintén egy szenttamási ló, Komár (Artist-Komédia) végzett.

 KépKomár (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Artist (1972,GB), Anyja: Komédia (1980, HUN).

Martinien egy évvel később pályarekordot állított fel a Kincsem Parkban 1300 méterre, amit máig sem tudtak megdönteni.

Jelenleg Muscadin és Komár a ménesben fedez, de egyelőre nem kaptak túl sok kancát. Eredményességükről még nem lehet beszámolni, mivel első csikóik még nem futottak versenyben. Grémiumot 3 éves korában megvásárolta egy angol lókereskedő, majd kiheréltette és ugróversenyekben futtatta. Martiniennek a ménesben már született csikója, a következő utód idén tavaszra várható.

Az elmúlt szezonban 31 Szenttamáson született csikó futott a versenypályákon, ami 6-7 éve jellemző szám. Igaz, évekkel ezelőtt az is előfordult, hogy a ménesnek 80 lova is versenyzett. Tavaly a 4 idomárnál álló 31 ló mindössze tizenöt versenyt nyert, aminek díjazása nem elegendő a ménes és a versenylovak fenntartására.

Jelen és Jövő:

Ezután nem csoda, hogy a 97%-ban az ÁPV Rt. két százalékban a dolgozók és egy százalékban a törökszentmiklósi önkormányzat tulajdonában levő mezőgazdasági részvénytársaság a lótenyésztési ágazat nélküli- százmilliós nagyságrendű múlt évi veszteségét minden eszközzel csökkenteni szeretné.

A ménest a hozzá tartozó gyönyörű kastéllyal együtt eladásra hirdette meg fő tulajdonosa. Eddig azonban még nem találtak olyan vevőt, aki a kastély hasznosítása mellett a ménes további működtetésére is vállalkozna. Addig a spórolást úgy oldja meg a vezetőség, hogy  100 alá csökkenti az itt lévő lovak számát. jelenleg 120 telivér van a ménesben, így néhánytól mindenképpen meg kell válni.

 A ménes lovai közül 35 az anyakanca, melyeket még általában panziós kanca társaságában évente fedeztetnek. a 2001-es fedeztetési szezonban várhatóan Szenttamáson áll majd Andrásfi és Komombo, valamint a már említett Muscadin és Komár. A ménesben tavaly 24 yearling nőtt fel, melyek egy része már tréningbe került az Alagi Telivér Tréningközpontba. a választott csikók száma 16. Ők It's a Rippertől, Dembinszkitől Muscadintól és Alhamadtól származnak.

 KépIt's a Ripper (GB). Születési éve: 1993. apja: Weldnaas (1986, IRE), Anyja: Atlantic Air ( 1980, GB).

 

 A pénztelenség rányomja a bélyegét a ménes életére. Kancaállományuk alapját mai napig azok a lovak képviselik, melyek 30-40 évvel ezelőtt kerültek Magyarországra. Vérfrissítésre azóta sem került sor, pedig 3-4 generáció után erre mindenképpen szükség lenne.

a ménesben eddigi története során soha nem állt átütő erejű fedezőmén. Az utóbbi években sem válogathatnak, kancákat a világ színvonaltól messze elmaradó saját tulajdonú lovakkal, illetve a jóformán véletlenül ide került jobb és kevésbé jó ménekkel párosítják. Ez azt is jelenti, hogy a tenyésztés tudatos alakítására alig van lehetőség, és könnyen elkallódhat az értékes kancaállomány is. Emellett a csikók felnevelésére, a dolgozókra, az istállók, a karámok, az irodáknak és a múzeumnak is otthont adó szép Almásy kastély karbantartására is keveset fordíthatnak. A kastély mindezek ellenére, König Róbert festőművésznek köszönhetően számos képpel gyarapodott. A festő a kastély kápolnáját is újjá varázsolta, miután a falakra a hajdani kastélytulajdonos, Almásy Imre emlékére Imre herceg, illetve tanítója, Gellért legendáját festette fel.

A ménes gazdájának rossz anyagi helyzete mellett a ménes bizonytalan sorsához az is hozzájárul, hogy az itt felnevelt telivéreknek nagyon szűk a piaca, a versenyzés pedig az alacsony versenydíjak miatt jóformán minden futtatónak csak veszteséget hoz.

Hogy mi lesz a gyönyörű, máig is sok örömet és bánatot, sikert és kudarcot átélt ménes sorsa, azt egyelőre nem tudni. Remélhetőleg túléli majd ezt a mostani válságot és nem tűnik el olyan nyomtalanul, mint a kisbéri, az orosházi vagy a sarlóspusztai telivér ménesek.

2. Kisbéri angol telivér ménes:

Kép A Batthyány -Wenckheim - kastély és méneslak Kisbéren 1900 -ban.

Gróf Batthyány Kázmér 1849-ben Magyarország külügyminisztere volt, kisbéri birtokán angol telivéreket tenyésztett. Világos után emigrációba kényszerült, birtokát elkobozták és hihetetlen gyorsasággal hozták létre a kisbéri Császári és Királyi Katonai Ménest. 1852. július 9-én kap utasítást a hadsereg lóellátási felügyelője, hogy felmérje, alkalmas-e az elkobzott birtok ménes birtoknak, 22-én kész a jelentés, 26-án a miniszteri értekezlet rábólint, és augusztus 3-án Ferenc József Kolozsváron aláírta és jóváhagyta a ménes birtok megalapítását.

Ezzel elkezdődik egy csodálatos történet. Nagyszerű emberek -Ritter Ferenc, Kozma Ferenc, Wenckheim Béla - szakértelme, munkája van abban, hogy Kisbér neve az egész világon a legmagasabb szintű lótenyésztést jelenti, és persze azok a remek telivérek. 1865 -ben 2600 fontért vásárolnak egy Buccaneer nevű mént. A Buccaneer utódok csak angol pályákon 678 060 fontot nyertek 1878 -ig. A leghíresebb csikó a Kisbér nevet viselte, aki 1876 -ban megnyerte az Epsom Derbyt, majd néhány hét múlva a Grand Prix de Paris -t.

Kép Kisbér(HUN). Születési éve: 1873. Apja: Buccaneer(1857, GB), Anyja: Mineral (1863, GB).

Buccaneer 30 évet élt. 1887. április 13 -án a budapesti Állatorvosi Főiskolán elaltatták, megkímélve a teljes elöregedés fájdalmaitól. Buccaneer csontváza ma is látható a kisbéri Helytörténeti Múzeumban.

Francis Cavaliero is alaposan beírta magát a magyar lótenyésztés történetébe. Javasolt a kisbérieknek megvételre egy másik nagyszerű lovat is 1871 -ben: Cambuscan-t. Cambuscan és Waternymph frigyéből született meg 1874. március 17 -én egy sötét sárga kanca, Kincsem.

A második csoda, Imperial, 1960. február 14 -én született Kisbéren.

Kincsem és Imperial történetét lásd: A Híres Magyar telivérek cikkben.

Kép A Batthyány - Weinckheim - kastély Kisbéren napjainkban.

Kép A kisbéri lovarda napjainkban.

 

3. Dióspusztai angol telivér ménes:

A Dióspusztai ménes a XX. század elején, 1912-ben született meg a ménes az  Esterházy-birtokhoz tartozó Dióspusztán. Egyik legrégebbi ménesünk.

1913-ban indult meg a tenyésztés, de az I. világháború hamar megszakította a ménes felvirágzását. Dióspuszta a felhalmozódott adósságok miatt egy olasz-magyar bank tulajdonába került, melynek azonban vezetője a nagy lóverseny rajongó és tenyésztő Halász Béla volt.

A ménes első fedezőménje Falb volt, melyet Jaross Sándor még Lesvárról hozott magával.

Az I. világháború megszakította a ménes felvirágzását, amely az Osztrák-Magyar Bank, majd Halász Béla tulajdonába került.

Az építkezések 1918-ban kezdődtek: ekkor épült az első 32 boxos istálló és a 4 boxos ménistálló, valamint két különálló csikófutó istálló.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pkdlqf diyfpj

(Gtkfgp, 2022.10.13 08:30)

clavulanate us <a href="https://augmenpill.com/">order augmentin online</a> sulfamethoxazole sale

Trpevd fgkbpt

(Wlhucs, 2022.10.11 05:59)

purchase valtrex sale <a href="https://finasteridea.com/">cheap finasteride</a> diflucan 200mg usa

Nhetvb zmsmzz

(Uvngrw, 2022.10.07 05:03)

order meloxicam 7.5mg for sale <a href="https://acelecoxib.com/">celecoxib 200mg cheap</a> flomax cheap

Hnvexc ofacos

(Kuuqyv, 2022.10.05 23:59)

buy generic levofloxacin <a href="https://aranitidine.com/">buy zantac 300mg sale</a> brand ranitidine 150mg

Chimwb zwrztq

(Ruvmlr, 2022.10.04 15:03)

esomeprazole 40mg generic <a href="https://asumatriptan.com/">imitrex cost</a> order generic sumatriptan

Tbamxl ictzxo

(Qpxuov, 2022.10.02 14:40)

methotrexate 10mg cost <a href="https://alosartan.com/">buy losartan 50mg pill</a> losartan 25mg usa

Ukznpu wjduet

(Vywjzh, 2022.10.01 16:08)

order zyban without prescription <a href="https://xgsildenafil.com/">over the counter viagra</a> sildenafil for women

Ppkeqj ditohb

(Kmitfi, 2022.09.30 03:17)

ibuprofen 600mg pills <a href="https://calcitriolc.com/">buy calcitriol 0.25 mg pill</a> calcitriol generic

Yfhiiz vutvtx

(Tptliq, 2022.09.28 19:52)

order oxybutynin 2.5mg pill <a href="https://amitriptyabuy.com/">buy amitriptyline 10mg without prescription</a> nitrofurantoin 100 mg usa

Pigrum sekgwh

(Zycubw, 2022.09.27 14:12)

brand ramipril 10mg <a href="https://carvedilolbuy.com/">order carvedilol 25mg online cheap</a> cheap coreg

Oqqcug gyqhxe

(Avxzcd, 2022.09.26 05:48)

oral colchicine 0.5mg <a href="https://xedbestpl.com/">buy ed pills usa</a> plavix without prescription

Zuewft zjepki

(Unbfzm, 2022.09.22 22:37)

purchase clarinex sale <a href="https://buyclarinesx.com/">order clarinex pill</a> order asacol 400mg online

Irarim zorncc

(Pumxbu, 2022.09.19 15:39)

buy zetia 10mg online cheap <a href="https://baclofenre.com/">baclofen 25mg drug</a> generic lioresal

Ruwqeq elccto

(Ksfejq, 2022.09.17 00:56)

order allegra without prescription <a href="https://xfexofenadine.com/">buy fexofenadine 180mg online cheap</a> panadol 500mg generic

Ampznl fjctgy

(Znbrht, 2022.09.15 15:15)

order zovirax 400mg online <a href="https://xperindopril.com/">perindopril 8mg usa</a> perindopril 8mg price

Efcbwu xiairz

(Imlegs, 2022.09.13 21:11)

ventolin inhalator uk <a href="https://buypriligx.com/">dapoxetine 90mg tablet</a> buy aristocort 4mg without prescription

Yhwpdv iqvdjl

(Hmmbdo, 2022.09.12 10:13)

order lopressor 100mg sale <a href="https://vardenln.com/">vardenafil 20mg cheap</a> buy vardenafil 20mg for sale

Gszczg abuttw

(Zwycgb, 2022.09.10 01:24)

oral azithromycin 500mg <a href="https://azithromycinsp.com/">buy zithromax 250mg online cheap</a> prednisolone oral

Bjzkbh qpsdds

(Mhfsvc, 2022.09.08 20:21)

order cialis online cheap <a href="https://prednils.com/">buy prednisone 40mg online cheap</a> buy prednisone 5mg sale

Yvmsco vkgewn

(Gfzhps, 2022.09.07 08:23)

acetazolamide for sale online <a href="https://acetazolamidet.com/">acetazolamide 250mg drug</a> order singulair online cheap


1 | 2 | 3 | 4 | 5

Következő »