Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1. Szenttamási Ménes:

 Kép

 A Törökszentmiklósi Állami Gazdaság telivér ménesét a várostól nyolc kilométerre fekvő ősgyepen, az Imre majorban alapították meg 1963-ban. A ménesbe nem hazai kancák kerültek, hanem külföldről hoztak be jó származású vemhes és vehem nélküli anyakancákat, melyeket a későbbiekben magyar tenyésztésű ménekkel kívántak fedeztetni. A kancákon kívül a következő években külföldön született yearlingek is érkeztek Szenttamásra. Az akkori Német Demokratikus Köztársaságból vásárolt a magyar állam 20 anyakancát - közöttük Adriánt - és yearlingeket (Grünrock, Seebirk, Muskátli) a ménesnek. Oroszországból is érkezett még szintén 20 kanca és 10 csikó, melyek közül kiemelkedik Avance, Ara, Ermitage vagy Tribunka.

Avance(RUS).  Születési ideje: 1966. Apja: Ivory Tower (1959, IRE), Anyja:  Antarktida (1959, RUS). www.pedigreequery.com/avance6

Ara(RUS). Születési ideje: 1966. Apja: Balto (1958, FR), Anyja: (1961, RUS). www.pedigreequery.com/ara3

Ermitage (FR). Születési ideje: 1966. Apja: Exbury (1959, FR). Anyja: Rina (1957). www.pedigreequery.com/ermitage

Tribunka(RUS). Születési ideje: 1966. Apja: Balto (1958, FR), Anyja: Tavria (1961, RUS). www.pedigreequery.com/tribunka

Ara többek között a derby nyerő Aréna és a Kincsem Díjban győztes Arszlán anyja, Tribunka pedig Turbot hozta világra. Ezekben az években még Olaszországból s Angkiából is ide került néhány tenyésztésre szánt telivér.

Szenttamási ménes sikeres időszaka:

A fiatal lovak kiválasztása olyan jól sikerült, hogy az alapítást követő 4-5 éven belül már kiemelt tenyészversenyeket nyertek a Szenttamáson felnevelt lovak. Közéjük tartozik Seebirk és Muskátli is.

Az 1965-ben született Seebirket még yearling korában vették meg Németországban. A fekete mén hároméves korában megnyerte a Káposztásmegyeri Díj, az akkori Munka Ünnepe Díj (ma Batthyány-Hunyadi Díj), és az Alagi Díj mellett megnyerte a Magyar valamint az Osztrák Derbyt, illetve Baden-Badenben a Fürstenberg rennent és Preis der Stadt Baden-Badent.

Fedezőménként csak élete utolsó évében került vissza Szenttamásra.

Muskáli anyja Messalina vemhesen került Németországból Magyarországra. A pej Muskátli Seebirkhez hasonlóan 1965-ben látta meg a napvilágot. Pályafutása során győzött a legnagyobb kétéves versenyekben, majd megnyerte a Magyar Kanca Díjat, a Gróf Széchenyi István Emlékversenyt, a Ménesek Nagydíját (ma Lovaregyleti Díj) és a Budapesti Díjat.

Kép Muskátli(HUN). Születési éve: 1965. Apja: Ataturk (1951, GER), Anyja: Messalina (1953, GER). Kanca Díj győztese. www.pedigreequery.com/muskatli

 

A saját tenyésztésű telivérek az 1970 és 1980-as években érték el a legnagyobb sikereket. A ménes  alapítása utáni időszakban nehezítette az állami kézben lévő  ménes tenyésztését, hogy kiváló származású kancáikhoz nem kaptak igazán eredményes fedezőméneket. Ezekben az években Imperial számított a legjobb magyar fedezőménnek, azonban egyetlen szenttamási kancát sem fedezhetett.

Később azonban Indikátor és a Kincsem vérvonalat képviselő Rustan is Szenttamásra került. Mindkét mén után született egy-egy derby nyerő: Aréna és Turbo.

Kép Turbo(HUN). Születési éve: 1978. Apja: Rustan (1968, HUN), Anyja: Tribunka (1966, RUS).

A legutóbbi évtized a versenypályán:

Az elmúlt 10 évben már csak kisebb sikereknek örülhetett a szenttamási ménes. Ezek közé tartozott, amikor Muscadin (Turbo-Muszlin) 1994-ben harmadik helyet szerzett a Magyar Derbyben.
Kép Muscadin (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Turbo (1978, HUN), Anyja: Muszlin (1984).

Hasonlóan szerepelt 1998-ban Grémium (Turbo-Great),is, ő azonban néhány hónappal később a magyar ST. Legerben már győzni tudott.

Kiemelt versenyt, Kozma Ferenc Emlékversenyt nyert 1996-ban Martinien (Ukaab-Melitta), aki mögött ebben az évben szintén egy szenttamási ló, Komár (Artist-Komédia) végzett.

 KépKomár (HUN). Születési éve: 1991. Apja: Artist (1972,GB), Anyja: Komédia (1980, HUN).

Martinien egy évvel később pályarekordot állított fel a Kincsem Parkban 1300 méterre, amit máig sem tudtak megdönteni.

Jelenleg Muscadin és Komár a ménesben fedez, de egyelőre nem kaptak túl sok kancát. Eredményességükről még nem lehet beszámolni, mivel első csikóik még nem futottak versenyben. Grémiumot 3 éves korában megvásárolta egy angol lókereskedő, majd kiheréltette és ugróversenyekben futtatta. Martiniennek a ménesben már született csikója, a következő utód idén tavaszra várható.

Az elmúlt szezonban 31 Szenttamáson született csikó futott a versenypályákon, ami 6-7 éve jellemző szám. Igaz, évekkel ezelőtt az is előfordult, hogy a ménesnek 80 lova is versenyzett. Tavaly a 4 idomárnál álló 31 ló mindössze tizenöt versenyt nyert, aminek díjazása nem elegendő a ménes és a versenylovak fenntartására.

Jelen és Jövő:

Ezután nem csoda, hogy a 97%-ban az ÁPV Rt. két százalékban a dolgozók és egy százalékban a törökszentmiklósi önkormányzat tulajdonában levő mezőgazdasági részvénytársaság a lótenyésztési ágazat nélküli- százmilliós nagyságrendű múlt évi veszteségét minden eszközzel csökkenteni szeretné.

A ménest a hozzá tartozó gyönyörű kastéllyal együtt eladásra hirdette meg fő tulajdonosa. Eddig azonban még nem találtak olyan vevőt, aki a kastély hasznosítása mellett a ménes további működtetésére is vállalkozna. Addig a spórolást úgy oldja meg a vezetőség, hogy  100 alá csökkenti az itt lévő lovak számát. jelenleg 120 telivér van a ménesben, így néhánytól mindenképpen meg kell válni.

 A ménes lovai közül 35 az anyakanca, melyeket még általában panziós kanca társaságában évente fedeztetnek. a 2001-es fedeztetési szezonban várhatóan Szenttamáson áll majd Andrásfi és Komombo, valamint a már említett Muscadin és Komár. A ménesben tavaly 24 yearling nőtt fel, melyek egy része már tréningbe került az Alagi Telivér Tréningközpontba. a választott csikók száma 16. Ők It's a Rippertől, Dembinszkitől Muscadintól és Alhamadtól származnak.

 KépIt's a Ripper (GB). Születési éve: 1993. apja: Weldnaas (1986, IRE), Anyja: Atlantic Air ( 1980, GB).

 

 A pénztelenség rányomja a bélyegét a ménes életére. Kancaállományuk alapját mai napig azok a lovak képviselik, melyek 30-40 évvel ezelőtt kerültek Magyarországra. Vérfrissítésre azóta sem került sor, pedig 3-4 generáció után erre mindenképpen szükség lenne.

a ménesben eddigi története során soha nem állt átütő erejű fedezőmén. Az utóbbi években sem válogathatnak, kancákat a világ színvonaltól messze elmaradó saját tulajdonú lovakkal, illetve a jóformán véletlenül ide került jobb és kevésbé jó ménekkel párosítják. Ez azt is jelenti, hogy a tenyésztés tudatos alakítására alig van lehetőség, és könnyen elkallódhat az értékes kancaállomány is. Emellett a csikók felnevelésére, a dolgozókra, az istállók, a karámok, az irodáknak és a múzeumnak is otthont adó szép Almásy kastély karbantartására is keveset fordíthatnak. A kastély mindezek ellenére, König Róbert festőművésznek köszönhetően számos képpel gyarapodott. A festő a kastély kápolnáját is újjá varázsolta, miután a falakra a hajdani kastélytulajdonos, Almásy Imre emlékére Imre herceg, illetve tanítója, Gellért legendáját festette fel.

A ménes gazdájának rossz anyagi helyzete mellett a ménes bizonytalan sorsához az is hozzájárul, hogy az itt felnevelt telivéreknek nagyon szűk a piaca, a versenyzés pedig az alacsony versenydíjak miatt jóformán minden futtatónak csak veszteséget hoz.

Hogy mi lesz a gyönyörű, máig is sok örömet és bánatot, sikert és kudarcot átélt ménes sorsa, azt egyelőre nem tudni. Remélhetőleg túléli majd ezt a mostani válságot és nem tűnik el olyan nyomtalanul, mint a kisbéri, az orosházi vagy a sarlóspusztai telivér ménesek.

2. Kisbéri angol telivér ménes:

Kép A Batthyány -Wenckheim - kastély és méneslak Kisbéren 1900 -ban.

Gróf Batthyány Kázmér 1849-ben Magyarország külügyminisztere volt, kisbéri birtokán angol telivéreket tenyésztett. Világos után emigrációba kényszerült, birtokát elkobozták és hihetetlen gyorsasággal hozták létre a kisbéri Császári és Királyi Katonai Ménest. 1852. július 9-én kap utasítást a hadsereg lóellátási felügyelője, hogy felmérje, alkalmas-e az elkobzott birtok ménes birtoknak, 22-én kész a jelentés, 26-án a miniszteri értekezlet rábólint, és augusztus 3-án Ferenc József Kolozsváron aláírta és jóváhagyta a ménes birtok megalapítását.

Ezzel elkezdődik egy csodálatos történet. Nagyszerű emberek -Ritter Ferenc, Kozma Ferenc, Wenckheim Béla - szakértelme, munkája van abban, hogy Kisbér neve az egész világon a legmagasabb szintű lótenyésztést jelenti, és persze azok a remek telivérek. 1865 -ben 2600 fontért vásárolnak egy Buccaneer nevű mént. A Buccaneer utódok csak angol pályákon 678 060 fontot nyertek 1878 -ig. A leghíresebb csikó a Kisbér nevet viselte, aki 1876 -ban megnyerte az Epsom Derbyt, majd néhány hét múlva a Grand Prix de Paris -t.

Kép Kisbér(HUN). Születési éve: 1873. Apja: Buccaneer(1857, GB), Anyja: Mineral (1863, GB).

Buccaneer 30 évet élt. 1887. április 13 -án a budapesti Állatorvosi Főiskolán elaltatták, megkímélve a teljes elöregedés fájdalmaitól. Buccaneer csontváza ma is látható a kisbéri Helytörténeti Múzeumban.

Francis Cavaliero is alaposan beírta magát a magyar lótenyésztés történetébe. Javasolt a kisbérieknek megvételre egy másik nagyszerű lovat is 1871 -ben: Cambuscan-t. Cambuscan és Waternymph frigyéből született meg 1874. március 17 -én egy sötét sárga kanca, Kincsem.

A második csoda, Imperial, 1960. február 14 -én született Kisbéren.

Kincsem és Imperial történetét lásd: A Híres Magyar telivérek cikkben.

Kép A Batthyány - Weinckheim - kastély Kisbéren napjainkban.

Kép A kisbéri lovarda napjainkban.

 

3. Dióspusztai angol telivér ménes:

A Dióspusztai ménes a XX. század elején, 1912-ben született meg a ménes az  Esterházy-birtokhoz tartozó Dióspusztán. Egyik legrégebbi ménesünk.

1913-ban indult meg a tenyésztés, de az I. világháború hamar megszakította a ménes felvirágzását. Dióspuszta a felhalmozódott adósságok miatt egy olasz-magyar bank tulajdonába került, melynek azonban vezetője a nagy lóverseny rajongó és tenyésztő Halász Béla volt.

A ménes első fedezőménje Falb volt, melyet Jaross Sándor még Lesvárról hozott magával.

Az I. világháború megszakította a ménes felvirágzását, amely az Osztrák-Magyar Bank, majd Halász Béla tulajdonába került.

Az építkezések 1918-ban kezdődtek: ekkor épült az első 32 boxos istálló és a 4 boxos ménistálló, valamint két különálló csikófutó istálló.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Asdrgv idqgzg

(Uvvgvy, 2022.06.25 14:16)

buy flexeril 15mg generic - <a href="https://rcolchicine.com/">purchase colchicine sale</a> inderal 10mg oral

Wraohy fwggkk

(Ukzvei, 2022.06.23 21:39)

order isotretinoin 10mg online cheap - <a href="https://risotretinoin.com/">accutane 40mg price</a> buy tetracycline 500mg online

Ulzehc sgafst

(Vwdnmh, 2022.06.22 03:29)

provigil 200mg generic - <a href="https://rerectpill.com/">cheap erectile dysfunction</a> rhinocort over the counter

Scbttl xlewbn

(Ibtbyr, 2022.06.20 15:50)

viagra 100mg drug - <a href="https://rsildenafilr.com/">sildenafil drug</a> cialis daily

Tzulpy ecssgt

(Ihqhvy, 2022.06.19 06:17)

order cenforce pills - <a href="https://xezetimibe.com/">order zetia 10mg without prescription</a> domperidone 10mg over the counter

Axskzl ohymxg

(Bmzwmh, 2022.06.16 02:01)

order deltasone 10mg for sale - <a href="https://amoxicilli.store/">amoxil 500mg drug</a> amoxicillin 250mg sale

Jisjxt jedkuf

(Hwhcie, 2022.06.14 05:54)

order tadalafil 10mg online cheap - <a href="https://edsildx.com/">real viagra pharmacy prescription</a> buy generic viagra 100mg

Othbse ygsuww

(Qlremi, 2022.06.12 18:15)

order synthroid generic - <a href="https://triamcinol.store/">buy triamcinolone generic</a> hydroxychloroquine 400mg uk

Gifxnu ijbolu

(Kzhamf, 2022.06.11 06:35)

ventolin inhalator uk - <a href="https://casinoandslotx.com/">casino blackjack</a> priligy over the counter

Xqfaur ndorua

(Rmtwfh, 2022.06.09 15:00)

cheap vardenafil - <a href="https://pregabalin.store/">lyrica buy online</a> order clomiphene 50mg online cheap

Inoinp zcxbxc

(Viajoo, 2022.06.08 03:36)

lisinopril 2.5mg canada - <a href="https://hydlisinopr.com/">lisinopril 10mg brand</a> order tenormin 100mg for sale

Dduewq pekucc

(Ceuoje, 2022.06.06 14:04)

order metformin online cheap - <a href="https://atorvastatin.store/">atorvastatin 10mg oral</a> norvasc 5mg ca

Lsqcwx ebdsfp

(Mpsgjq, 2022.06.05 00:44)

hydroxychloroquine 400mg price - <a href="https://chloroquins.com/">cheap chloroquine</a> baricitinib 4mg over the counter

Jqwqlg hxwhvx

(Vunpuk, 2022.06.03 09:05)

order furosemide 40mg - <a href="https://doxycyclinet.com/">buy doxycycline</a> ivermectine

Ekjikb lqmygx

(Lpkxgz, 2022.06.01 17:07)

order prednisolone 5mg for sale - <a href="https://predsolone.store/">buy prednisolone 40mg sale</a> order viagra 50mg online cheap

Vbsdlh wpnbbc

(Pufxvc, 2022.05.31 05:10)

amoxicillin oral - <a href="https://edssilen.com/">sildenafil order</a> viagra price

Jahkyl ihgydq

(Fyvfuf, 2022.05.29 20:11)

order prednisone 20mg without prescription - <a href="https://prednissone.com/">deltasone 5mg us</a> order accutane pill

Ywtmyw iinwpu

(Bryetj, 2022.05.28 11:00)

cialis 10mg uk - <a href="https://pharmpill.store/">online canadian pharmacy legit</a> cost provigil 200mg

Btnytr xqerch

(Zldtvx, 2022.05.26 14:06)

order doxycycline sale - <a href="https://edponlines.com/">cialis 10mg uk</a> otc cialis

Nbdvxu ydcnws

(Uswvnm, 2022.05.25 03:05)

buy stromectol 6mg - <a href="https://vardenafilxn.store/">levitra tablet</a> vardenafil 10mg usa